Vrchní soud rozhodne o odvolání v kauze mačetového útoku v Novém Boru

24. říjen 2013

Vrchní soud v Praze dostane na stůl odvolání pětice odsouzených za takzvaný mačetový útok v Novém Boru. Krajský soud v Liberci poslal útočníky v červenci do vězení na 3 až 16 let. Některým přitom hrozil za pokus vraždy až výjimečný trest. Připomeňme, že mačetový útok vyvolal na severu Čech řadu nepokojů.

„Není možné v naší demokratické zemi se chovat tak, že někdo dostane výchovný pohlavek a na to konto do baru vnikne pětice mužů a aniž by se zeptali, kdo, jak, proč, tak se tam chovali způsobem, že tam jde o život,“ komentovala vynesený rozsudek soudkyně Eva Drahotová.

Pětice mužů podle ní zmasakrovala tři hosty baru tak, že jednoho zachránila pouze operace na špičkovém zdravotnickém pracovišti. S mačetami obžalovaní vyrazili do baru kvůli tomu, že barmanka chtěla od dvou romských mladíků, kteří hráli automaty, občanské průkazy.

Když jí začali mladíci nadávat, zastali se jí hosté a dali jednomu z nich facku. Msta jejich příbuzných, kteří přiběhli s mačetami, byla krutá, dodává státní zástupce Radim Kadlček:

"Tresty byly určitě vyneseny takto přísné vzhledem k obzvláštní brutalitě útoku, k tomu, že těch pachatelů bylo více. Napadli neozbrojené hosty baru a někteří z nich pokusili způsobit smrt více osobám."

Přesto se vůči rozsudku žalobce odvolal. Měl u některých obžalovaných výhrady k výši trestu a k způsobu jeho výkonu. Obžalované a jejich příbuzné tresty v rozmezí od tří do 16 let šokovaly.

"Nikoho nezabili, brácho, držte se!“ vykřikovali lidé v soudní síni. Obžalovaní se odvolali.

Obhájce muže odsouzeného na 15 let Vladimír Škréta vysvětluje důvod odvolání:

"Je problém v tom právním hodnocení a v rozhodnutí o vině,“ zdůrazňuje právník, který čeká s napětím na dnešní rozhodnutí pražského vrchního soudu.

Spustit audio