Vratislavice změnily po bouřlivém jednání návrh smlouvy na přestavbu školky

22. červen 2011

Přestavba spořitelny na školku v libereckých Vratislavicích nad Nisou nesmí stát více než tři a půl miliónu korun. Po dlouhém dohadování se na tom dohodli tamní zastupitelé. Pro děti se otevře nejdříve od 1. října. Obec nechá školku přestavět z bývalé spořitelny.

V liberecké městské části Vratislavice nad Nisou to pořádně vřelo. Místní zastupitelstvo mělo schválit návrh smlouvy s firmou, která vyhrála výběrové řízení na přestavbu spořitelny na školku. Vypadalo to na snadnou výhru starosty a jeho radních, nejasnosti okolo výběrového řízení a konečné ceny za přestavbu ale nahrály opozici.

Zastupitel Vladimír Braun z ODS,která je ve Vratislavicích v opozici ,měl z celého výběrového řízení pocit, že bylo přizpůsobeno výhře už předem dohodnuté firmy. „Byla připuštěná do užšího výběru firma, která vůbec neměla v předmětu podnikání stavební činnost.... Celé to na mě působilo podivně. Následně nám byla předložena smlouva o dílo, kde byl článek že vícepráce se mohou účtovat. Ve smlouvě byla cena tři a půl milionu, ve skutečnosti ale mohla být daleko vyšší.“ popisuje výběrové řízení Braun.

Díky tomu, že si opoziční zastupitelka za TOP09 Jana Skalická všimla toho, že firma s nejlevnější nabídkou nemá ve svém předmětu podnikání stavebnictví, nakonec zvítězila firma, se kterou mají vratislavičtí docela dobré zkušenosti.

Nicméně navržená smlouva jí umožňovala navyšovat cenu a to si opozice nechtěla nechat líbit - jednu chvíli to dokonce po hlasování vypadalo, že školka vůbec nebude.

Nakonec zvítězil zdravý rozum - k opozici se přidal koaliční zastupitel Jiří Vytiska ze Starostů pro Liberecký kraj. Opoziční zastupitel Jaroslav Sýkora z ODS se radoval, že se cena po přijetí závěrečného usnesení zastupitelstva už navyšovat nebude. „Díky tomu že jsme to otevřeli tak si myslím že už to bude těžko proveditelné. I z hlediska koalice se jim to zdálo podivné – jeden z nich našel odvahu a chtěl to tak, aby to bylo transparentní a v pořádku.“ komentuje výsledek jednání Jaroslav Sýkora.

Starosta Lukáš Pohanka ze Starostů pro Liberecký kraj se hodně během zastupitelstva zapotil, nakonec ale konstatoval, že školka bude už na podzim. „Chceme co nejdříve zahájit stavební práce tak, aby byly ukončeny nejpozději ke konci srpna, mezitím bude probíhat nábor dětí a školka by měla být otevřena od 1. října.“

Spustit audio