Vozíčkář z Liberce nedostal celý duben sociální dávky

11. květen 2012

Chudí lidé i zdravotně postižení si od ledna nově chodí pro sociální dávky, podpory a příspěvky na úřady práce. Po počátečních problémech to vypadalo, že po počátečních potížích už vše funguje, tak jak má. Jak ale zjistila redaktorka Ivana Bernáthová, jeden vozíčkář z Liberce nedostal svou dávku včas a musel tamní úřad práce několikrát upomínat, aby měl za co žít.

Pan Karel si ve svém životě dost často neví rady - proto mu musí sociální pracovníci a nejrůznější neziskové organizace podávat často pomocnou ruku. Přišel o práci, o střechu nad hlavou a nakonec i o zdraví.

Pan Karel moc s penězi hospodařit neumí - proto mu do loňska liberecký magistrát vyplácel dávky po týdnu. Z úřadu práce je teď dostává formou složenky jednorázově a asistentka z organizace ESY Handicap Help Lenka Zimmermannová se ho snaží přimět k lepšímu hospodaření, aby mu peníze stačily do další dávky.

„Leden byl celý patový – s tím jsme počítali, únor, březen to bylo v pořádku, ale duben seděl každý den na vozíčku a čekal na poštu – a když 30. dubna nepřišla složenka, tak jsme to urgovali my, protože neměl na telefon... A kdyby měl klient všechny ty telefonáty platit, tak jsme spočítali že by vydal čtyři sta sedmdesát pět korun...“

Ředitelka Úřadu práce v Liberci Hana Polmová začala prověřovat,proč pan Karel svou dávku nedostal včas a zjistila, že problém způsobil pozměněný počítačový program. Problém byl taky v tom, že úřednice, která sociální dávku pana Karla vyřizovala, nevěděla, zda pan Karel peníze dostal a ten měl pocit, že kdyby se nestaral, dávku by nedostal. Hana Polmová ale ujišťuje, že zpětnou vazbu počítačový systém má: „Když se ta dávka vyplatí, tak se v aplikaci objeví, že ta dávka byla vyplacena...“

Ředitelka Úřadu práce v Liberci Hana Polmová má ale pro pana Karla i dobrou zprávu - při prověřování jeho záležitosti zjistila, že má zřejmě na nárok na příspěvek na mobilitu - čtyři sta korun měsíčně - a měl by si o něj zažádat.

Spustit audio