Volební místnosti se uzavřely. Členové okrskových volebních komisí mají napilno – počítají hlasy

8. říjen 2016

Úderem 14. hodiny skončily krajské volby a ve třetině volebních obvodů i první kolo senátních voleb. Členy okrskových volebních komisí teď čeká nejdůležitější práce – spočítat hlasy.

„Ještě před sčítáním hlasů si členové volebních komisí musejí zaspat počet voličů, vydaných a odevzdaných obálek,“ popisuje Dagmar Dvořáková, ředitelka krajské správy Českého statistického úřadu v Liberci a pokračuje: „Pak přistoupí k otevírání obálek a už v tom momentě posuzují platný a neplatný hlasovací lístek.“

Mravenčí práce: Třídění, počítání preferenčních hlasů

Dalším krokem je třídění hlasovacích lístků podle jednotlivých stran. „Pak se počítají preferenční hlasy jednotlivých kandidátů, a když mají všechny tyto údaje k dispozici, vypracují zápis,“ pokračuje Dvořáková.

Výsledky jsou zanášeny do počítače, ze kterého pak vzejde tištěný zápis. „Tento zápis okrsková volební komise ještě zkontroluje, podepíše a potom vezme zápis, flešku a jedou s tím na přebírací místo,“ popisuje Dvořáková.

Z přebíracích míst počítačem do centrály

V Libereckém kraji je celkem 21 přebíracích míst, z nich putují informace o výsledků voleb počítačem do zpracovatelského počítače, odkud se data předávají rovnou do centra, kde jsou výsledky už průběžně vidět na webových stránkách www.volby.cz.

Volební klání můžete sledovat také na Zpravodajském webu Českého rozhlasu www.zpravy.rozhlas.cz nabízí průběžné i konečné výsledky z vašeho nejbližšího okolí, a to přímo na hlavní stránce. Stačí si vybrat obec, jejíž výsledky vás zajímají.

Spustit audio