Vojenští psovodi z Grabštejna stojí kvůli neuposlechnutí výzvy před soudem

22. říjen 2012

Před libereckým soudem se dnes (22.10.) zpovídali dva vojenští psovodi z veterinární základny na Grabštejně. Žalobkyně je viní z toho, že na misi v Afghánistánu odmítli hlídkovat se zbraněmi společně se speciálně vycvičenými parašutisty z Chrudimi.

„Jsou obžalováni ze spáchání přečinu neuposlechnutí rozkazu, kterého se měli dopustit v květnu 2011 v provincii Lógar.“ vysvětluje obsah obžaloby státní zástupkyně Jana Býmová. První z psovodů měl podle obžaloby odmítnout rozkaz, kdy se měl během hodiny připravit se psem na hlídání vymezeného prostoru.

Druhý psovod taky podle žalobkyně neuposlechl rozkaz svého nadřízeného - zkušený účastník řady zahraničních misí u soudu vysvětlil proč: „Držel jsem se vojenských předpisů, které mi ukládají, že pokud po mě někdo bude chtít strážní službu, tak musím být poučený, musí mi k tomu dát podmínky – to znamená musí mi říct co mám dělat, jak to mám dělat, co mám ovládat a musí mě k tomu proškolit.“

Obžalovaný kynolog tvrdí, že odmítl výzvu- ne rozkaz,který neměl patřičné náležitosti. Vysvětlil, že to udělal proto, aby zodpovědně chránil ostatní vojáky.

Grabštejnští psovodi nejsou podle druhého obžalovaného kynologa určeni pro strážní službu, ale pro vyhledávání výbušnin - v kleku přitom i předvedl, jaký problém představuje, když má zároveň střílet a ovládat psa: „Pokud si psovod, to ví každý, kdo psa má, klekne, tak ten pes si nemyslí, že se jde střílet, ale že si jdeme hrát...“

Strach o bezpečnost násobil i fakt, že Tallibanci údajně vypsali na likvidací psů zvláštní odměny. Vyslýchaní parašutisté z Chrudimi, kteří veleli oběma psovodům, připustili, že nic moc nevědí o výcviku služebních psů a jejich denním režimu. Do strážní služby a patrol psovody zařazovali proto, že si to vyžádali Američané.

Před soudem ale zaznělo, že ani velitel celého kontingentu neuvedl v bojovém rozkazu nic o povinnosti psovodů patrolovat v amerických autech MRAP, jak to chtěli výsadkáři. Velitel stráže Jiří Válek, kterému jeden ze psovodů odmítl jít na noční hlídku, u soudu řekl, že situaci řešil v klidu, jen to nahlásil nadřízeným a poslal do terénu jiného vojáka.

Podle soudce bude ještě hlavní líčení pokračovat výslechem dalších svědků. Oběma psovodům hrozí až pět let vězení.

Spustit audio