Vojáci z Chotyně předvedli své svěřence v akci. Psi cvičně hledali zbraně i drogy

2. červenec 2017

Jejich perfektní výkon je často záležitostí života a smrti. Umí zadržet agresora, najít drogy, zbraně a výbušniny. To jsou psi, které cvičí armádní profesionálové v Chotyni na Liberecku. V tamním Centru vojenské kynologie o víkendu mimořádně otevřeli pro návštěvníky.

Do areálu vojenského výcvikového centra, které je přímo pod hradem Grabštejn, přišly desítky zájemců. Vojáci lidem připravili zajímavou podívanou. Cvičitelé ukrývali psům zbraně i drogy do kufrů nebo do přistavených aut. Ukázky psů se líbily dětem i dospělým.

„Ještě se mi líbilo, jak byl člověk oblečenej v hodně pěnovým obleku a jak se ty psi do něj zakousávali,“ řekla jedna z malých návštěvnic.

Psovodi z Grabštejna patří mezi elitní jednotky.jpg

V současnosti trénují v chotyňském Centru vojenské kynologie na sedmdesát psů. A to jak pro armádu, tak i pro vězeňskou službu.

„Připravujeme je k tomu, aby byli schopní vyhledávat zbraně, drogy, výbušniny. To jsou psi na speciální pachové práce, a pak na hlídkovou a strážní službu. Tedy na střežení objektu a provádění kontrol objektu,“ popsal jeden z cvičitelů, major Jiří Jirák.

Muzeum se líbilo hlavně zájemcům o armádní historii.jpg

Kromě ukázky psích zásahů si mohli lidé prohlédnout v areálu také moderní veterinární nemocnici nebo zajímavé muzeum, kde jsou k vidění třeba plynové masky pro koně.

Spustit audio