Vlhkou zeď je potřeba řešit komplexně a najít zdroj problému

5. duben 2023

Během zimy se často objevují následky vlhkostí v domě. Místa, kde se vlhkost celoročně vyskytuje, se mohou zhoršit a může se na nich objevit i plíseň. Abyste tyto problémy vyřešili, podle Tomáše Pošty z divize Weber je nutné komplexní řešení. To je někdy náročnější finančně i z hlediska zásahu, ale dlouhodobé. V každém případě je ale nutné vlhkou zeď s plísní rychle vyřešit alespoň dočasně.

Ze všeho nejdříve je potřeba zjistit, odkud vlhkost do stěny přichází. Nejčastěji jsou takto zasažené suterénní stěny nebo stěny v přízemí. Pokud umíme příčinu odstranit, je problém ve své podstatě vyřešen, ale dost často se to nepovede.

Právě suterénní zdi mohou například sousedit s pozemkem, kam nemůžeme a kde třeba chybí hydroizolace. Maximálně pak můžeme měřením zjistit vlhkost stěny a aplikovat sanační systém, pomocí kterého vlhkost ze stěny odvedeme do interiéru. Ale musíme pak zajistit, aby vlhkost z interiéru dále odešla, tedy vyvětrat. 

Nevhodným nátěrem můžete vše pokazit

Vlhká zeď

Komplexní řešení je náročné. Je nutné zcela omlátit původní omítku až na cihlu a poté aplikovat sanační systém. Jedná se o souvrství, které má celkem tři vrstvy: sanační podhoz, sanační jádro a štuk. Po vyschnutí omítky následuje vnitřní nátěr, to jsou zpravidla dvě vrstvy: první je ředěná z 20 % a druhá neředěná.

Důležité ale je vybrat správný nátěr – minerální nebo silikátový. Tedy takový, který umožní vlhkosti v podobě vodní páry procházet do interiéru. Nikdy nepoužijte nátěr disperzní, který by stěnu zavřel a vlhkost by neodcházela ven.

Kosmetická řešení jsou pouze dočasná

Pokud nemáte kapacitu na komplexní náročnější řešení, je možná pouze dočasná kosmetická oprava. Vlhká stěna totiž je velmi často zasažená plísní. V tom případě je nutné nejprve aplikovat odstraňovač plísní, který zároveň ničí i řasy a mech. Jedná se o kapalný produkt, kterým postříkáme stěnu a necháme působit. Pokud plíseň hned nezmizí, nastříkáme znovu.

Kosmetické vady na stěně pak můžeme opravit lokálně přeštukováním. Poté, co štuk vyschne a odstraníme plísně, můžeme použít prodyšný silikátový nátěr jako na sanační omítky. Životnost této úpravy může být dle míry závady možná tři roky, ale nejedná se o dlouhodobé a správné řešení.

Jak správně zajistit odvětrání a kdy je vhodné použít odvlhčovač, si poslechněte v reportáži.

Spustit audio