Vlekaři v Rokytnici nad Jizerou museli kvůli špatné sezoně propouštět

11. březen 2014

Vlekaři v krkonošské Rokytnici nad Jizerou takový nedostatek sněhu a tak špatnou zimní sezonu, jako byla ta letošní, nepamatují nejméně osm let. Do tamního skiareálu přijelo mnohem méně návštěvníků než loni. Menší tržby donutily provozovatele areálu k propouštění lidí a k snižování platů.

„Všichni tady přicházejí o peníze, když není sníh, tak lidé nepřijedou. A ti, co přijedou, jsou naštvaní, protože je to špatné," konstatuje lyžařský instruktor Petr.

Protože mluví anglicky, nějakou práci měl. Do Rokytnice nad Jizerou jezdí hodně Nizozemců. Kvůli nedostatku sněhu byla ale letos v provozu pouze třetina areálu a Jiří Krtička, šéf Spartaku Rokytnice, který sjezdovky provozuje, teď se znepokojením sleduje, jak se tržby stále řítí do pomyslné propasti.

"Na tržbách jsme letos hluboce v minusu, takový propad se nedá dorovnat z nějakých rezerv, které bychom si vytvářeli. Teď jednáme s bankou, abychom se s tím nějak porovnali, šetříme, kde se dá,“ říká.

Některým zaměstnancům už musel dát Spartak výpověď. Jiřímu Krtičkovi je to líto. "Naberete lidi, oni s tím nějak počítají, všelijak přetloukají zimu a pak jim řeknete, že je holt už nepotřebujete,“ popisuje.

Zbylí zaměstnanci chodí domů s menšími výplatami. "Pracují jako vždycky, ale dostávají daleko méně a jsou samozřejmě nespokojení,“ potvrzuje Krtička.

Špatná zima postihla i majitele a nájemce penzionů. Nejvíc ve Studenově, kde se letos nelyžovalo. Milan Hrbek má v nájmu penzion u vleku v Horních Domcích. Nasmlouvané zájezdy mu sice přijely, ale měl velmi málo hostů v restauraci.

Na nevyzpytatelnost zim je však zvyklý a věří, že to ekonomicky zvládne. "My ještě můžeme něco nějakým táborem zachránit." Navíc má možnost v létě pracovat u kamaráda, kterému vede stavbu.

Špatná zima ovlivní i letní investice

Takové štěstí ale nebudou mít všichni, kteří přišli kvůli špatné zimě o místo. Uvědomuje si to i starosta Rokytnice nad Jizerou Petr Matyáš z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

"Protože ani ubytovatelé, ani ostatní podniky, ani areál nevydělaly, budou omezovat veškeré rozvojové aktivity během léta. To se zase dotkne řemeslníků a jejich aktivity po zimě, nebudou tolik obnovovat, rekonstruovat a podobně,“ vysvětluje starosta.

Podle starosty by Rokytnici hodně pomohl letní provoz lanovky na Lysou horu. O tom, jak by měl vypadat, se město a ochránci přírody přou. Teď mají v rukou dva rozdílné ekologické posudky. Rozhodnout o tom, za jakých podmínek by mohli turisté v létě jezdit na Lysou horu a vozit do města peníze, by mělo ministerstvo životního prostředí.

Spustit audio