Vlaky tudy nejezdí už léta, hlavní budovu obsadili bezdomovci. Smutný osud nádraží Česká Lípa - město

23. leden 2020 13:26

Poslední pravidelný vlak z nádraží odjel před zhruba třiceti lety a od té doby rozsáhlý areál mezi ulicemi 5. května a Partyzánskou chátrá. O jeho možnou budoucnost se zajímal náš redaktor.

Bývalé vlakové nádraží Česká Lípa - město je už třicet let opuštěné. Rozsáhlou plochu jižně od centra města by radnice chtěla koupit. Na místě bývalého seřadiště a drážních budov by do budoucna mohly být nové silnice a chodníky nebo třeba bytové domy.

Pozemek přetíná estakáda silnice I/9

Existuje asi tři roky stará studie budoucího využití, která počítá s novou silnicí. Podlouhlý pozemek totiž zhruba v polovině přetíná estakáda silnice I/9, u které by měly přibýt nové nájezdy, aby zmíněná nová silnice mohla řidiče dovést třeba k novému nádraží nebo dál do průmyslové zóny. Odlehčilo by se tak hned několika křižovatkám a obydleným ulicím. Definuje i různé budovy se smíšeným využitím pro obchod i bydlení nebo třeba nový skatepark. Studie byla podkladem pro změnu územního plánu, kterou ale zastupitelé tehdy neschválili. Jedním z argumentů bylo, že by ty nové lokality byly automaticky zatížené velkým objemem dopravy, takže by se problém pouze posunul nebo by se musel nákladně řešit.

Město Česká Lípa jedná o odkupu dlouhá léta nevyužívaného nádraží s Českými Dráhami. Podle starostky Jitky Volfové z hnutí ANO se teď čeká na cenovou nabídku. České dráhy si totiž nechávají vypracovat nový znalecký posudek. Poté dostanou věc na stůl českolipští zastupitelé. Když město před lety začalo o nákupu jednat poprvé, byla to částka okolo 60 milionů korun.

Dráhy už dříve nechaly zlikvidovat většinu kolejí a po posledním požáru jedné z menších drážních budov zmizela i ta. Zůstala hlavní budova nádraží, ale ta je zásadně poničená přebývajícími bezdomovci a narkomany.

Spustit audio