Vladislav Husák nastupuje do funkce krajského ředitele policie Libereckého kraje

15. září 2013

Vladislav Husák je od dnešního dne krajským ředitelem policie v Libereckém kraji. U policie působí od roku 1985, byl i policejním prezidentem. Na tento post rezignoval v roce 2007 v souvislosti s vyšetřováním korupční aféry okolo rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu. Své jmenování vnímá Vladislav Husák jako prestižní.

„Myslím si, že bez ohledu na to, jestli je to Liberec nebo jakékoliv jiné krajské ředitelství, je to funkce, která vždy v hierarchii policie stojí vždy v těch nejvyšších patrech. A já jsem velmi poctěn, že to padlo na mně, že mám možnost v této pozici pracovat,“ uvedl Husák.

„Krajské ředitelství v Liberci by mělo být v této chvíli podrobeno jakési personální revizi, zda jsou početní stavy nastaveny dobře či ne. To je první věc, která by měla přijít na řadu,“ naznačil pro Český rozhlas Husák, čím se bude prioritně zabývat.

Policejním prezidentem byl husák necelé dva roky, rezignoval v březnu 2007, a to kvůli vyšetřování korupční aféry okolo rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu. Podle závěru Inspekce ministra vnitra, která se případem zabývala, ale žádný trestný čin nespáchal.

Vladislav Husák pak působil u cizinecké policie, tři roky ji dokonce vedl. Byl také náměstkem policejního ředitele. Odstoupil, když se v médiích objevily zprávy, že se v pražském Obecním domě sešel s kontroverzními podnikateli Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou. Tehdejší policejní šéf Petr Lessy jeho rezignaci přijal na jaře 2012.

Lessy pak jmenoval Vladislava Husáka šéfem ochranné služby. Odtud ale musel odejít loni na podzim kvůli chybějící bezpečností prověrce.

O situaci na Liberecku je podle svých slov tamní nový policejní ředitel Vladislav Husák dobře informován. Během svého působení na pozici náměstka policejního ředitele měl totiž na starosti řešit problémovou oblast Šluknovska, které s Libereckem sousedí.

autor: era
Spustit audio