Vítězové a poražení. Ohlédnutí za volbami do zastupitelstva Libereckého kraje

4. říjen 2020 08:32

Více než 38,5 % hlasů získali v letošních krajských volbách Starostové pro Liberecký kraj. V 45členném zastupitelstvu budou mít 22 mandátů. Propadla naopak dosud koaliční ČSSD, která jen o málo překročila 2 %. Do zastupitelstva se dostalo ještě hnutí ANO, Piráti, ODS a hnutí SPD.

Starostové pro Liberecký kraj

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

„Chci poděkovat všem lidem, kteří šli k volbám. Jsem rád, že pochopili, že krajské volby jsou o krajských tématech, že budou hodně o tom, jak bude v budoucnosti fungovat krajské zdravotnictví. Jak budou vypadat krajské silnice a krajské školy. Starostové pro Liberecký kraj je silný tým lidí, kteří pracují ve svých obcích, kteří pracují ve svých městech. Jsou za nimi opravdu vidět výsledky, a když se dají dohromady, tak jsme schopni v Libereckém kraji dlouhodobě porážet vládní parlamentní strany,“ zhodnotil hejtman Martin Půta volební úspěch Starostů. Ten přišel už potřetí v řadě.

Piráti

Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana

Naopak nováčkem v krajském zastupitelstvu bude Česká pirátská strana, která získala necelých 10 % hlasů. „My jsme spokojení, získali jsme 5 mandátů. To je pro nás posun z nuly na pět, takže to považuji za úspěch. Chtěl bych poděkovat všem voličům, kteří nás volili, i těm, kteří nám pomáhali v kampani,“ komentoval lídr strany Zbyněk Miklík.

Hnutí ANO

Jitka Volfová, ANO 2011

Zklamání v hlase bylo znát u Jitky Volfové, která vedla do voleb v kraji hnutí ANO. A to i přesto, že získalo o jeden mandát více a v zastupitelstvu jich bude mít nově 10. „Počítali jsme, že bychom mohli mít o nějaké procento více. Samozřejmě gratulace vítězi, to v každém případě. Ale myslím si, že za celé čtyři roky jsme v té koalici pracovali slušně, poctivě a myslím si, že na maximální výkon. A jestli budeme v koalici, nebo ne, tak můžu slíbit všem voličům a občanům, že budeme pracovat nadále poctivě,“ sdělila v sobotu večer Jitka Volfová.

ČSSD

Josef Jadrný, Česká strana sociálně demokratická

Pochmurná nálada panovala ve štábu ČSSD. Strana, která byla dosud zastoupena v koalici, neobhájila jediný mandát a od voličů získala něco málo přes 2 % hlasů. Pro lídra Josefa Jadrného to je hořké zklamání. „ČSSD hodně prohrála, ty výsledky jsou ještě horší, než jsme očekávali. Prostě to tak je.“

Změna pro krajinu

Jan Korytář, Změna pro lidi a pro krajinu

Jako poražený vyšel z voleb také Jan Korytář, hlasy od voličů pro jeho hnutí Změna pro krajinu nedosáhly ani na 2 %. „Waterloo, to tak je. Jsem v politice 16 let a sám za sebe si můžu říct, že bylo pár vítězství, docela dobrých, a teď přišla krutá porážka,“ uvedl k debaklu Jan Korytář.

Povolební vyjednávání

Vítězné Starosty pro Liberecký kraj teď čeká vyjednávání o budoucí koalici. „Jako preferované řešení bych uvítal koalici s Piráty a s ODS. A jako variantu B, pokud tu koalici nebude možné uzavřít, ta pak tady stále zůstává hnutí ANO v záloze,“ dodává Martin Půta, podle kterého by měla mít koalice třicet a více mandátů.

autor: reČRoL
Spustit audio