Višňová na Frýdlantsku láká na výlet k Pohanským kamenům

19. srpen 2011

Višňová na Frýdlantsku. Obec, kterou trápí pravidelné a bohužel i katastrofální povodně, jako byla ta loňská. Je to ale i obec s řadou turistických zajímavostí, kvůli kterým se vyplatí udělat si do této vesnice na česko-polské hranici pěkný prázdninový výlet.

Do Višňové se vyplatí jet vlakem - má totiž pravidelné spojení s Libercem a Frýdlantem. Není nutné si brát do vlaku noviny nebo časopis - přírodní scenérie, která je po celou cestu z okna vlaku k vidění, vás zaujme natolik, že je ani neotevřete.

Pohanské kameny jsou svým neuvěřitelným uskupením magické. Tvoří je několik obrovských balvanů - dva tvoří obří podstavce a ten ve tvaru trojúhelníku je přemosťuje - vypadá to jakoby balvany navrhli pravěcí inženýři a přesně je v téhle výšce 297 v lese nainstalovali a navíc v nich udělali jakési skalní mísy.

Původ skalních hrnců pak ale zkoumali vědci. „Na konci 19. století zde byl poměrně známý německý přírodovědec Von Virchow a popsal vznik skalních hrnců přirozenou cestou. Ty hrnce vznikly vymíláním měkčích částí žuly, působením větru, deště, mrazu a to že vypadají přirozeně je velká náhoda.“ říká Martin Řeháček, autor knihy o zajímavostech Frýdlantska.

Spustit audio