Víkend Křišťálového údolí. Turnovský Granát otevřel dveře. Poprvé po sedmdesáti letech

Letos sedmdesátileté družstvo Granát Turnov přímo ve výrobě ukazuje, jak vznikají šperky z rudého minerálu. A to v rámci Víkendu Křišťálového údolí, během něhož se v sobotu a v neděli v Libereckém kraji otevře zájemcům 60 sklářských a bižuterních firem, ateliérů, škol a muzeí.

V turnovském družstvu Granát se zájemci podívají přímo do výroby

Víkendový program zahájilo už v pátek slavnostní otevření nové téměř dvoukilometrové Skleněné stezky v Brništi na Českolipsku. “Nová turistická stezka připomíná bohatou sklářskou historii Máchova kraje i současné významné sklářské osobnosti a společnosti,” přiblížila mluvčí projektu Křišťálové údolí Lucie Fürstová.

Na stezce je třeba barevně zářící Skleněný strom, který vytvořili skláři kunratické huti Pačinek Glass. “Skleněná stezka má i speciální značení a herní prvky z barevných perliček Preciosa Ornela. Použité ověsky z křišťálových lustrů nám zase darovala firma Glass Metal, která má výrobu v Brništi. Na stezce je k vidění i lustr od Bořka Šípka, ten osvěcuje kapličku,” vyjmenovala Lucie Bínová z Podralského nadačního fondu.

Program sklářského víkendu je rozdělený na dvě části. V sobotu se pro návštěvníky otevřou cíle na východě kraje - v Krkonoších, Českém ráji a Jizerských horách, v neděli pak v západní části - v Lužických horách.

Družstvo Granát letos slaví sedmdesát let a návštěvníky zve na prohlídku

U příležitosti Víkendu Křišťálového údolí se například v neděli otevře kostel sv. Pankráce v Jítravě na Liberecku, kde mají starobylý sklem zdobený oltář Božího hrobu. Před dvěma lety ho objevil tamní jáhen Michal Olekšák.

autor: Johana Tománková
Spustit audio

Související