VIDEO: V Liberci vyrůstá canicrossová hvězda. Její pes je pro ni celý svět

V jednom z mladých současných sportů – běhu se psem v zápřahu – bude mít Česká republika juniorskou zástupkyni na Mistrovství Evropy. Je jí ani ne třináctiletá Matilda Ježková, která se canicrossu věnuje necelé dva roky. Liberecké juniorské sportovní naděje, Matilda a její fena Kaisa mají za sebou zatím 20 závodů a je vidět, že se jim daří, ve všech to pro ně cinklo zlatě.

Canicross je o souhře člověka a psa, je to vidět na výsledcích. Je to splynutí… trenérka Veronika Hložková

Matilda závodně běhá od sedmi let, psa má ale teprve druhým rokem. Kaisa, evropský saňový pes, je pětadvacetikilová žíhaná fena s čokoládově hnědou hlavou a při běhu umí vyvinout velkou rychlost, kterou bravurně zvládá i Matilda. „Ona ví, jak se mi přizpůsobit,“ říká malá závodnice a pokračuje: „Běžím a ona pro mě udává tempo a ještě mi pomáhá. Pro běžce je to rychlý výtah.“ Před blížícím se Mistrovstvím Evropy spolu parťačky trénují každý druhý den, běhají za tým TJ Sokol Maxičky.

Tréninkový parťák

Kaisu miluju a děkuju rodičům za to, že ji mám. Matilda Ježková

„Běhala odmalička, moc jí to bavilo, ale moc se jí nechtělo závodit,“ říká o Matildě její maminka, Tereza Ježková. „Rodičovsky se podezírám, že jsme jí pořídili tréninkového parťáka, protože jí prostě nestačíme.“

Matildu trénuje Veronika Hložková, vicemistryně ČR v canicrossu z roku 2015. „Zezačátku to bylo vlažnější, nebyla tam bojovnost, teď je vidět obrovský posun,“ říká trenérka.

Na ostro. Takto běhají Matilda s Kaisou závody

„Kaisa pro mě znamená nejvíc, co můžu mít a co na světě mám. Miluju ji a děkuju rodičům za to, že ji mám,“ uzavírá Matilda Ježková. Nejbližší závod, který Matildu s Kaisou čeká, je Mistrovství Evropy v canicrossu, 15. října v italském Santa Maria Maggiore. Pokud se jim bude na ME v individuálních mushingových disciplínách dařit, čeká je ještě v listopadu Mistrovství světa v Polsku.

Matilda Ježková s Kaisou a maminkou
Matilda s Kaisou a maminkou
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio