VIDEO: Sáňkařská dráha ve Smržovce – zimní hit! Sáně vám půjčí, nahoru vás může vyvézt taxi

14. leden 2019

Z Černé Studnice do Smržovky vede téměř čtyřkilometrová volně přístupná přírodní sáňkařská dráha, kde si můžete připomenout dětské zážitky nebo je dopřát svým ratolestem.

Na sáňkařské dráze natáčel Jaroslav Hoření, který si dráhu s chutí vyzkoušel a všem ji doporučuje. Mrkněte na video:

Cestou nahoru k rozhledně buďte opatrní, dobře zvažte, zda se svým autem nahoru vyjedete a pokud půjdete pěšky, počítejte s tím, že jde o silnici. A pokud nemáte sáňky, nevadí. „Sáně si lidé můžou půjčit ve spodní stanici skiareálu Filip a druhá možnost – ta lepší je nahoře na Černé Studnici,“ říká Jan Kohoutek ze skiareálu Filip. Půjčovna funguje od 10:00 do 16:30 a půjčení saní vyjde na 150 korun za den.

Tři stovky za svezení taxíkem

Z lyžařského areálu je to až k Černé Studnici zhruba tři a půl kilometru příjemnou procházkou. Ale pozor – cesta nahoru je silnicí. Ti pohodlnější mají možnost číslo dvě. „Máme službu taxíkem ze spodní stanice skiareálu Filip,“ doplňuje Kohoutek. Jízda k rozhledně taxíkem vás vyjde na 300 korun za plně obsazený vůz.

Je dráha namrzlá? Bobům se vyhněte

Iniciátor celého projektu přírodní sáňkařské dráhy Miloš Morávek upozorňuje, že ačkoliv je dráha pro celou rodinu, místy je svezení svižné a na děti je třeba dávat pozor: „Jsou části, kde to v některých podmínkách jede strašně rychle a někudy pomaleji, ale strašně moc záleží na tom, jaký je sníh. Varujeme před tím, aby rodiče nenechávali děti jezdit na přemrzlé dráze na bobech.“

autoři: Jaroslav Hoření , Jaroslava Mannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.