VIDEO: Recept na štědrovečerní koláče

6. prosinec 2017

Vyzkoušejte tradiční staročeský recept na koláče. Český rozhlas Liberec je s Vladimírou Jakouběovou, sběratelkou starých receptů připravoval na Dlaskově statku.

Štědrovečerní koláče se pekly z kynutého těsta připraveného z mouky, která byla sklizena v tom roce.

Kromě kynutého těsta si připravíme také nádivky. Třeba tvarohovou, makovou a povidlovou.

Do tvarohové nádivky patří kromě tvarohu také cukr a vejce, případně vanilka a rozinky. Maková nádivka je na přípravu pracnější. Mák se musí umlít a uvařit s mlékem, dříve ho hospodyňky třely v trdelnici.

Do máku přidejte perníkové koření

Mák se vaří v mléce a ochucuje se takzvaným perníkovým kořením a nezapomeneme na cukr. Třetí nádivkou jsou povidla, která máme uvařená od podzimu. Vylepšit je můžeme trochou rumu. Připravit si můžeme také ořechovou nádivku ze spařených ořechů, cukru a vanilky. Když máme připravené nádivky a vykynuté těsto, pustíme se do koláčů.

Těsto rozdělíme na díly a z nich vyválíme větší placky. Štědrovečerní koláče byly skutečně velké, kolední, na plech se vejdou dva. Koláč se konzumoval večer a mohl se i dělit, jak bývalo zvykem nejen u koláčů. Před plněním nádivkami si koláč můžeme náznakem rozdělit na čtvrtiny. Nádivky budeme střídat podle libosti. Pro zrychlení postupu povoláme pomoc, nejlépe děti nebo vnoučata. Základy pečení a vaření získala jako dítě od babiček i Vladimíra Jakouběová. 

Okraje koláčů potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Koláče dáme péct do předehřáté trouby. Je možné je ještě dozdobit třeba mandlemi. Zhruba za půl hodiny by měly být koláče upečené.

autor: Jaroslav Hoření | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.