VIDEO: Prohlédněte si interiéry zámku Stvolínky. Prochází rekonstrukcí

Ve Stvolínkách na Českolipsku pokračuje oprava zámku. Někdejší letní sídlo litoměřických biskupů, kteří ho obývali ještě před druhou světovou válkou, obec opravuje od roku 2012. Letos pokračuje v rekonstrukci střechy, a to i díky milionové dotaci od Libereckého kraje. Zámek je kulturní památka, je ale na seznamu ohrožených nemovitých památek Libereckého kraje.

Zámek je takovou učebnicí. Spodní patro je gotika, druhé patro renesance a horní patro je baroko.

„Chátralo to tu už po válce, jak se to tam začalo střídat. Statky to tam zdevastovaly nejvíc, protože tam dole, kde byly parkety, skladovali brambory, bylo tam nasypané obilí,“ vzpomíná Vlasta Fazekačová, obyvatelka Stvolínek, která v obci bydlí od roku 1947.

Před zámkem stojí stavební jeřáb. „Zámek prochází rekonstrukcí, příští rok bychom měli dokončit opravu střechy a měli bychom začít s opravou oken,“ říká nezávislá starostka Stvolínek Pavlína Ištoková a dál vysvětluje, proč vlastně objekt začal chátrat: „Vlastníkem byla církev a nebyly vyjasněny církevní restituce. Sice byl zámek napsaný na listu vlastnictví obce, ale majetkové vztahy nebyly jasné a obec do zámku nechtěla investovat v případě, že by ho musela převést církvi. Až po dokončení církevních restitucí bylo jasné, že zámek je náš, proto jsme ho začali opravovat.“

Hniloba, plíseň i chybějící zábradlí na arkádách – i tak to vypadá v interiérech zámku ve Stvolínkách. Podívejte se na video, které redaktor Tomáš Mařas při prohlídce zámku natočil.

„Když se opravuje takto vzácný památkově chráněný objekt, vždycky musí zůstat co nejvíce původního materiálu. Z toho důvodu se nevyměňují celé trámy, ale vždycky jen ty nejpoškozenější části,“ dodává Ištoková. Současná rekonstrukce by měla být hotová do pěti let, jak bude pokračovat další, nelze odhadnout.

Zámek Stvolínky
Spustit audio