VIDEO: Létající pes z Turnova. S paničkou soutěží v dogfrisbee

Po oba nacházející víkendové dny (10. až 11. 6) hostí Svijanský Újezd Mezinárodní závody v dogfrisbee. Tento nový psí sport vám představujeme v reportáži z jeho tréninku. Do Liberce přijela z Turnova Pavla Hejralová, aby se svou border kolií předvedla, jak se v letu chytá létající disk.

Pořádný odraz, skok a dlouhý let i víc než metr nad zemí – tak umí skákat a takřka létat Cawick, border kolie Pavly Hejralové.

I dogfrisbee má svá soutěžní pravidla. „Aby byl hod platný, pes musí frisbee chytit ještě v letu,“ vysvětluje Hejralová a pokračuje: „Pes skáče i výš než metr, ve freestylu třeba až do tří metrů.“

Je za tím spousta hodin tréninku...pokud chcete házet daleko, musíte mít i fyzickou přípravu.

Trénink na závody v dogfrisbee je pro Cawicka velká zábava. Sám už vycítí, kdy ho panička vezme trénovat. „Pozná, když mám sbalenou tašku s věcmi, už nastupuje do auta, abych ho náhodou nenechala doma,“ říká s úsměvem majitelka psa.

Cawickovi bude osm, letos závodí šestou sezónu. „Loni jsme se kvalifikovali na mistrovství světa, kde jsme byli dvacátí z 52 týmů. Na mistrovství Evropy jsme skončili na 15. místě ze 120 týmů.“

Pavla Hejralová a její Cawick jsou sehraná dvojka

Pilovat techniku pro dogfrisbee závodění musí nejenom pes, ale i páníček, respektive panička. „Je za tím spousta hodin tréninku. Zhruba osmdesát procent se věnujete sobě – průpravě házení, a pokud chcete házet daleko, musíte mít i fyzickou přípravu,“ uzavírá Hejralová. Během tréninku Cawick nedostává žádné pamlsky, odměnou pro něj je samotné chytání létajících talířů.

Border kolie mají k podobným aktivitám skvělé předpoklady. Bez tvrdého tréninku by to ale nešlo
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio