VIDEO: Fandové řeckého Paoku předvedli na stadionu U Nisy ohromující fanouškovské divadlo

30. září 2016

Kdo včera (29. září) procházel centrem Liberce, byl možná překvapený, kolik policistů hlídalo město. Liberecký Slovan totiž hrál zápas Evropské ligy s řeckým Paokem Soluň, který je známý svými agresivními fanoušky. Policie nechtěla nic podcenit. Proto měla k dispozici zásahovou jednotku a antikonfliktní tým s několika řeckými překladateli.

Kvůli lepšímu dohledu vybudovalo město Liberec na Papírovém náměstí speciální fanzónu se stolky, židlemi, stánky s občerstvením a mobilními záchody. Řečtí fanoušci tam postupně přicházeli, popíjeli pivo a neodradila je ani cena 2 eura za půllitr. Doma ho mají dražší. Se zájmem taky sledovali videoprojekci se sestřihy posledních zápasů Paoku.

„Nic takového jsme ještě nezažili“

„Byli jsme hodně příjemně překvapeni. Našli jsme tu všechno, co jsme potřebovali, nic takového jsme ještě nezažili,“ ocenil nápad města jeden z řeckých fanoušků, podle kterého obávaní řečtí výtržníci, kteří házejí z tribun zápalné lahve, do Liberce nepřijeli.

Celé Papírové náměstí bylo obklopené policisty. Antikonfliktní tým rozdával fanouškům bezpečnostní pokyny psané v řečtině i mapky, jak se dostanou ke stadionu U Nisy. Celkem bylo nasazeno na pět set policistů.

Fanzóna se Řekům tak zamlouvala, že je museli policisté pobídnout k odchodu na stadion. Čekaly je tam totiž přísné osobní prohlídky. Nosí často na zápasy dělobuchy, světlice a zápalné lahve a nic z toho se nesmělo do jejich vyhrazené zóny na stadionu dostat. Jeden z dělobuchů se jim podařilo odpálit před odchodem z fanzóny. Když se začali cestou mezi sebou prát, policisté okamžitě zasáhli.

Na řecké fotbalové fanoušky dohlížela v Liberci policie i antikonfliktní tým

Řekové svlékli trička a neúnavně skandovali

Celý zápas fanoušci Paoku Soluň prozpívali a proskákali. Příznivci Slovanu nevěděli, zda mají víc koukat na fotbal, nebo na ohromující fanouškovské divadlo na západní řecké tribuně. Byť už byl sychravý večer, Řekové svlékli trička a neúnavně skandovali, a tak povzbuzování libereckých fanoušků nebylo takřka vůbec slyšet.

Řádění řeckých fanoušků klubu Paok Soluň na libereckém fotbalovém stadionu

Na stadionu s Řeky nebyl problém. Po vítězném gólu se jim sice podařilo odpálit jednu světlici, ale ta hned zhasla. A protože Liberec s Paokem prohrál 1:2, slavili někteří Řekové v barech až do rána. Podle policie s nimi ale nebyly žádné problémy.

Spustit audio