VIDEO: Děti se na táboře v Jablonci učí zachraňovat životy

Nezpanikařit, zavolat záchranku a sám umět poskytnout základní pomoc zraněnému – tohle všechno zvládne téměř třicet dětí po absolvování příměstského tábora v Jablonci nad Nisou, který pořádá Český červený kříž.

Děti se na táboře učí hravou formou nejen první pomoc, ale navštíví dokonce i policisty, vojáky nebo záchrannou službu.

Kateřina Havlová, hlavní vedoucí a šéfka Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou, učí děti na příměstském táboře, jak se mají správně chovat v krizových situacích a jak můžou někoho zachránit. „Děti toho věděly strašně moc a to, co nevěděly, tak jsme daly dohromady,“ říká Havlová.

Pro malé účastníky tábora je na celý týden připravený pestrý program. „Uvidí něco málo z práce policejních příslušníků, půjdou se podívat k hasičům, zdravotníkům z armády, a dokonce i ke zdravotnické záchranné službě,“ upřesňuje Kateřina Havlová.

Děti budou umět zastavit krvácení z tepny

„Přitlačíme do rány a stáhneme to, abychom krvácení opravdu zastavili,“ popisuje dětem práci s tlakovým obvazem zdravotnice Iveta Krykorková. Osmiletý Kuba ihned zkouší obvázat kamarádovi ruku a říká: „Naučím se tu první pomoc, abych věděl, co mám dělat a abych nezpanikařil.“ Na otázku, zda by si ve skutečném ohrožení opravdu věděl rady, odpovídá: „Trochu bych se asi bál, ale zvládnul bych to, abych toho člověka zachránil.“

Děti se kromě všech důležitých čísel dozvědí také o speciální aplikaci Záchranka. „Je to úžasná věc, protože lokalizuje. Odešle tedy souřadnice GPS, což výrazně urychlí pomoc zraněnému,“ uzavírá Havlová.

autoři: Lucie Fürstová , Kateřina Štulíková
Spustit audio