VIDEO: Bikeři se proháněli libereckým muzeem

28. březen 2018

Extrémní sport versus kulturní památka. Spojit nespojitelné se pokusilo Severočeské muzeum v Liberci. Freeride team Ještěd tam totiž uspořádal závody na horských kolech. 

300 metrů dlouhá trať vedla všemi expozicemi i po kamenných schodech a ochozech téměř 120 let staré budovy. To všechno je ale možné jenom proto, že je muzeum zavřené a všechny cenné exponáty jsou uložené v depozitářích. Čeká ho totiž kompletní rekonstrukce interiéru.

„Závod horských kol je něco, co by nikdo nepředpokládal v muzeu,“ říká kurátor muzea Luděk Lukuvka a pokračuje: „Všichni mají instituci zafixovanou usedle a seriózně a myslím, že když je k tomu příležitost, stojí za to to trošku narušit.“

Během závodu bylo muzeum plné návštěvníků, a přestože je kvůli rekonstrukci uzavřené, doslova žilo. „Chtěli jsme, aby muzeum bylo využité, když tu ještě není stavební firma,“ vysvětluje Ivan Rous.

Mezi závodníky byly i dvě ženy bikerky

Kolo slaví 200 let. Cyklisté si přijdou na své v libereckém muzeu

Návštěvníky nové výstavy překvapili cyklisté na vysokých kolech, na kterém se zkusila projet i redaktorka Českého rozhlasu Liberec Lucie Fürstová

Co je to drezína, kvadrocykl nebo kostitřas, ukazuje návštěvníkům Severočeské muzeum v Liberci. Na nové výstavě představuje na unikátních bicyklech průřez historií vývoje jízdních kol.

„Je to dost těsné projíždět tu třeba balkonovou částí, je to technicky náročnější a po koberci to dost klouže,“ hodnotil muzejní trasu biker Lukáš Bruder.

A co říkal na kola v muzeu ředitel Jiří Křížek? „Vzhledem k tomu, že poslední výstava před uzavřením byla k výročí dvou set let od vynálezu jízdního kola, je to takový velmi nečekaný epilog této výstavy, který vznikl kvůli časové mezeře mezi vyklizením a předání stavební firmě.“

Borci na kolech museli navíc zdolávat i překážky
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.