Kolo slaví 200 let. Cyklisté si přijdou na své v libereckém muzeu

Co je to drezína, kvadrocykl nebo kostitřas, ukazuje návštěvníkům Severočeské muzeum v Liberci. Na nové výstavě představuje na unikátních bicyklech průřez historií vývoje jízdních kol.

Vynález kola se připisuje Němci Karlu Draisovi a datuje se k roku 1817. Takzvaná drezína připomínala spíše odrážedlo, přezdívalo se mu běhací stroj. Rám prvního kola byl dřevěný, řiditelné bylo přední kolo a ten, kdo na předchůdci dnešního kola jel, se odrážel od země nohama.

Návštěvníky výstavy překvapili i cyklisti na vysokých kolech, kteří se sjeli na komentovanou prohlídku, jak si můžete poslechnout v reportáži Lucie Fürstové.

Nejstarší kolo? Z první poloviny 19. století

„Výstava je výjimečná tím, že jsme vybrali unikáty z českých veřejných i soukromých sbírek, takto pohromadě se ještě nikdy ta kola nepotkala. Jsou tu vidět zásadní přelomy ve vývoji konstrukce kol. To nejstarší je tu z roku 1820,“ popisuje ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek a dodává: „Každé kolo má vlastní panel, samostatnou prezentaci.“

Na vysokém kole se projela – dokonce v šatech – kulturní redaktorka Lucie Fürstová. Jak jí to šlo v necyklistickém oděvu, se můžete podívat na videu:

Jak si na vysokém kole vedla redaktorka Lucie Fürstová, která na bicykl nasedla dokonce v šatech, si můžete poslechnout v přiložené reportáži

Neobyčejný cyklista na vysokém jízdním kole
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio