Vězni z Mírova ušili medvídky pro troskovické muzeum

22. listopad 2018 10:41

Sbírku Muzea panenek a medvídků v Troskovicích nově obohatili ručně šití medvědi z mírovské věznice. Tam je vyrobili doživotně odsouzení. Nápadité hračky šijí pro děti, kterým mají pomoci v těžké životní situaci. Teď si barevné vyšívané medvědy mohou prohlédnout i návštěvníci muzea.

Medvídky přinesl do muzea sociální pracovník mírovské věznice Zdeněk Chytil spolu s mluvčí Vězeňské služby ČR Petrou Kučerovou. „Je to na fantazii vězňů. Samozřejmě mají předlohy, pracují s nimi, tyto činnosti vedou speciální pedagogové a vychovatelé jim i pomáhají,“ popisuje Kučerová.

Medvídci od vězňů putují taky k záchranářům. Ti na fotce se ale "ubytují" v Muzeu panenek a medvídků v Troskovicích

Jak vězni z Rýnovic skládali závěrečné zkoušky

c2f2aba572c974a5a9a41c3d6bcfc9db.png

Potítko, zkušební komise a vězeňské mundúry. Ve věznici v jabloneckých Rýnovicích skládalo 26 odsouzených učňovské zkoušky. Byli jsme u toho.

Obrovský barevný medvěd a spousta medvíďat už mají nový „domov“ – v Muzeu panenek a medvídků v Troskovicích. „Jsem úplně nadšená a myslím, že to je pro naše muzeum velký přínos a velká zajímavost. Medvídci působí velmi pozitivně,“ říká ředitelka muzea Naďa Šimková.

Medvídci mírovských vězňů míří i k záchranářům. Ti pro ně mají praktické využití. „Dávají je při krizových situacích do aut. Když jsou živelné pohromy nebo nehody, dávají je dětem. Někdy je využívají i psychologové – při úmrtí v rodině,“ vysvětluje Zdeněk Chytil.

Za letošní rok vězni z Mírova poslali záchranným složkám bezmála sedm stovek hraček.

Spustit audio