Nahé fotky, vydírání a kyberšikana. Slovo, s nímž se setkávají školáci i kriminalisté na Náchodsku

13. listopad 2018 09:27

Kyberšikana označuje velmi široký pojem trestné činnosti. Setkávají se s ní i školáci na Náchodsku. Kriminalisté tam letos vyšetřují neobvyklé množství případů týkající se sextingu, tedy rozesílání fotek a videí se sexuálním obsahem.

Policistka Denisa Pokorná ukazuje statistiky z Královehradeckého kraje i jednotlivých okresů.
„Máme tady na Náchodsku zhruba trojnásobný počet případů oproti celému kraji. Na mravnostním bylo celkem 162 trestních spisů a z toho 71 právě jen na Náchodsku."

Jak zajistit bezpečnost našich dětí? Bezpečně do školy a ze školy. Ale dnes také na internetu!

kpt. PhDr. Ondřej Moravčík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vrchní komisař Policie ČR kpt. PhDr. Ondřej Moravčík v naší radioporadně na téma: bezpečně nejen ze školy a do školy. Jak zajistit bezpečnost našich dětí?

Podle poznatků kriminalistů jde přitom o případy, kdy školáci poskytnou přes sociální sítě své intimní fotky i úplně cizím lidem.
„Po oslovení je velmi rychlá reakce, když se ti dva poznají přes sociální sítě. Během dvou hodin už spolu chodí a během tří hodin si vymění intimní fotografie. A pak už je to práce pro nás."

Kriminalisté se snaží o osvětu mezi mládeží 

Problémy se týkají nejen středoškoláků, ale třeba i desetiletých dětí. I proto se policisté snaží o prevenci. Pořádají na školách přednášky a besedy.

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

„Teď uvidíte chlápka, který si takové fotky vyměňoval s dvanáctiletou holkou. Nakonec ji vylákal na schůzku," říká se v ukázce z instruktážního videa, kterým se policie snaží o osvětu. Kromě už zmiňovaného posílání fotek cizím lidem často intimní snímky kolují i mezi spolužáky a kamarády.

„Oběti se potom obávají toho, že by jejich choulostivé fotografie mohly být někde zveřejněny," doplňuje mluvčí náchodských policistů Eva Prachařová.

Případy, které policie šetří, jsou jen špičkou ledovce 

Se svými problémy se školáci svěřují jen málokdy. A nemusí se to týkat jen kompromitujících materiálů.

Náchodští policisté šetří internetové podvody, kdy ženy pošlou neznámému muži i miliony korun

03798935.jpeg

Náchodští policisté vyšetřují další případy internetových podvodů, kdy neznámí pachatelé vylákali od různých žen peníze. Od některých desetitisíce, od jiných dokonce miliony korun. Podvodníci se vydávají například za lodní inženýry nebo vojáky na misích, ve skutečnosti jde s největší pravděpodobností o organizované skupiny v Asii nebo Africe. 

Potvrzuje to případ středoškolačky z Velkého Poříčí na Náchodsku. Ta se kvůli nevěře rozešla s přítelem. Přes sociální sítě pak zažila výhružky, které skončily fyzickým napadením.
„Nejdřív byla šikana, pokud se mu neomluvím, tak to bude řešit jinak. Vyhrožoval, že ublíží i mé rodině, že podřízne mého brášku. Bylo to fakt hnusné. Dopadlo to tak, že mne uhodil a říkal, že to tím nekončí."

Teprve potom se o případu dozvěděla policie. Kriminalisté si přitom myslí, že případy o kterých ví, jsou jen špičkou ledovce.

Podle kriminalistů mohou některým problémům zabránit i rodiče školáků. Třeba pomocí speciálních aplikací, které umožňují dospělým regulovat u svých potomků přístup k nejrůznějším sociálním sítím, popřípadě i omezit používání mobilů, tabletů a notebooků v nočních hodinách.

Kancelář, notebook, mobil, smartphone, Apple, internet
Spustit audio

Související