„Venku jsem pak viděl, že mám díru v domě,“ vzpomíná na ničivé záplavy před deseti lety Jiří Listopad

Ničivá povodeň před deseti lety zasáhla v Libereckém kraji 81 obcí a vyžádala si pět lidských životů.

Některé vesnice byly kompletně zničené a jejich obnova trvala roky. Celkové škody se vyšplhaly na osm miliard korun. Jednou z nejvíce poškozených obcí pak byly Heřmanice na Frýdlantsku.

Dnes si Oleška teče poklidně ve svém korytu, před deseti lety ale rozvodněná řeka smetla vše, co ji stálo v cestě. Poničila přes čtyřicet domů a vzala si i jeden lidský život. „Voda byla až na verandě, a najednou začala klesat. Venku jsem pak viděl, že mám díru v domě,“ vzpomíná Jiří Listopad, kterému voda vzala polovinu domu. Přesto ho neopustil. „Sednul jsem si na seník a jen jsem koukal,“ dodává s tím, že auto se mu podařilo zachránit jen díky tomu, že jej uvázal na zahradě.

Vzpomínky místních lidí jsou stále ještě živé. „Byli jsme tady, ale utekli jsme včas s autem k sousedům. Most se ucpal a všechno, co se zbouralo, šlo přes naší zahradu, a náš dům stál přímo v cestě. Síla proudu ho pak zbourala,“ popisuje situaci během povodní Anna Kopalová.

„O půl desáté jsem žádal operačního důstojníka o evakuaci asi dvanácti lidí vrtulníkem. Čtyři lidi jsme vytáhli ve vodě a ostatní zůstali v domě. Nejhorší situace byla u paní, kde se dům bortil a ona byla na střeše,“ líčí dramatické okamžiky starosta Heřmanic Vladimír Stříbrný (Starostové pro Liberecký kraj).

„Většinu škod na krajských silnicích a na tocích se podařilo odstranit v roce 2013. Kraj do oprav silnic investoval díky podpoře ze státního rozpočtu miliardu korun. Mosty, které už nemají pilíře, nebo nově postavené opěrné zdi zafungovaly,“ říká hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

To, že jsou protipovodňová opatření v kraji účinná, potvrdily i letošní záplavy, které na Frýdlantsku způsobily jen minimální škody.

zdroj: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související