Vedle turnovské školy má být parkoviště. Spolek chce záměr města zvrátit

18. říjen 2018

Děti nebo auta, tak by se nechal nazvat spor o využití pozemků v centru Turnova mezi Havlíčkovým náměstím a Základní školou 28. října zvanou Dívčajda. Město pozemky koupilo v roce 2016 za 4,5 milionu s tím, že na nich vznikne parkoviště. To se ale nelíbí většině rodičů dětí.

„Tam je vlastně poslední zelená zóna v tom vnitrobloku. Kdysi ta škola to měla jako svoje pozemky a pak o tom přišla v restituci. Teďka když se podařilo znovu koupit ten pozemek, tak místo zahrady by na tom místě vyrostlo parkoviště. Je to v bezprostřední vzdálenosti od školy, vlastně to přímo navazuje na to jejich hřiště, kde probíhají všechny tělocviky,“ uvedl Roman Rákosník, předseda Spolku za zdravou Dívčajdu, který bojuje proti parkovišti.

Sporný pozemek na mapě. Z facebooku Spolku za zdravou Dívčajdu

„A je to ve vnitrobloku, takže vlastně tam všechny výfukové zplodiny budou zůstávat.  Je to nesmyslný projekt už z toho hlediska architektonického, že do vnitrobloku, kde jsou nějaké zahrady a škole, se bude stavět parkoviště pro čtyřicet aut, které situaci v Turnově vůbec nevyřeší,“ dodal Rákosník.

Proti parkovišti se ve školní anketě vyjádřilo i 96 procent rodičů dětí ze školy. Pro nákup za úřčelem vzniku parkoviště hlasoval i zastupitel za ODS a ředitel školy Jaromír Frič. Teď by ale pozemek rád využil pro účely školy.

„Ano, já jsem tu ruku zvednul pro nákup za cílem vybudovat parkoviště, protože jinak by se ten pozemek asi nekoupil. Naše škola má toho zeleného nejmíň ze všech škol, takže pro nás je každý kousek zlatem. Tímhle způsobem bychom získali prostor, který bychom opravdu efektivně využili,“ vysvětlil ředitel školy Jaromír Frič.

Jak pozemek využít mají škola i Spolek jasno.

„Turnov je v srdci geoparku UNESCO a škola se chce zaměřit na rozvíjení ideje geoparku UNESCO, a chce jí zapojit so svého školského programu. Takže by ráda na tom pozemku měla dílny na zpracování kamene a šperku, aby si děti na to uměly šáhnout. Pak by tam byla i otevřená venkovní třída,“ popsal záměry školy Roman Rákosník.

Snímek z dílny odpůrců parkoviště u školy

Podle plánů školy by přímo u Havlíčkova náměstí vzniklo chybějící návštěvnické centrum Geoparku Český ráj.

Parkoviště má vydané platné územní rozhodnutí. Spolek Za zdravou Dívčajdu ale věří, že dosáhne přehodnocení původního záměru. Nezávislý starosta Turnova Tomáš Hocke se v tuto chvíli nechtěl ke vzniklému sporu vyjádřit. S tím, že co se dál bude dít se sporným pozemkem, je na vůli zastupitelů.

Spustit audio