Věděli jste, že optika z Turnova létá vesmírem?

15. listopad 2017

Jsou ultrapřesné a ve světě žádané. Řeč je o turnovské optice. Optické čočky i zrcadla v Turnově vyrábějí tak dokonale, že tamější Regionální centrum speciální optiky spolupracuje s Evropskou kosmickou agenturou. A turnovská optika pak putuje do vesmíru.

„Dnes pracujeme na pěti projektech pro Evropskou kosmickou agenturu, Airbus a podobné společnosti. Jsou to projekty zaměřené na výzkum kosmu z oběžné dráhy, tedy součásti družicových přístrojů, i projekty na výzkum kosmu ze Země,“ říká výkonný ředitel TOPTECu Vít Lédl. Už během roku 2018 nebo 2019 se speciální zrcadla z Turnova vydají do vesmíru na družici Solar Orbiter, která bude zkoumat Slunce. Navíc pracoviště, které předcházelo turnovskému OPToElektrotechnickému Centru, se podílelo na projektu Interkosmos, takže optika z Turnova už nad našimi hlavami létala.

Superpřesné stroje mají velkou budoucnost

Speciální optika a optoelektronické systémy mají ale mnohem širší než jen vědecké využití. TOPTEc spolupracuje třeba i na vývoji světel pro automobily. Na speciálních strojích se pracuje s takovou přesností, že je to pro laiky sotva představitelné. Ředitel Lédl to dokladuje na příkladu: „Kdybychom u nás vyrobené zrcadlo o velikosti 200 milimetrů zvětšili do průměru Máchova jezera, tedy asi dvou kilometrů, tak nepřesnost na tom zrcadle by nepřesáhla dvě desetiny milimetru.“

Přesné přístroje z Turnova

Regionální centrum speciální optiky v Turnově spadá pod Akademii věd České republiky. Během dne otevřených dveří se vědychtiví návštěvníci mohli přesvědčit, že Akademie věd nemusí naplňovat zažitou představu zkostnatělé instituce. Optika a optoelektronika se už dávno nedělá jen ze skla a má před sebou jistě zářnou budoucnost. Od laserů, jejichž využití se rozšiřuje téměř do všech oblastí lidské činnosti, přes samořiditelná auta až po lékařskou diagnostiku.

autor: Jaroslav Hoření | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.