Vědci vynalezli svítící optická vlákna. Lidi na silnicích prý ochrání lépe než reflexní prvky

27. únor 2014

Liberečtí vědci vyvinuli speciální optická vlákna, která se dají dobře všívat do bund, batohů, cyklistického oblečení nebo textilních korbiček dětských kočárků. Když se rozsvítí, jsou chodci nebo cyklisté na silnicích vidět lépe než při použití reflexních prvků.

„Kvůli bezpečí je to hodně dobré. Kdybychom to nosili, bylo by méně nehod, protože by nás řidiči viděli,“ konstatuje školačka Pavla.

Na liberecké univerzitě si zahrála na modelku a předvedla bundu s všitou lemovkou, která svítila. Maminka Barbora Meryová zase ocenila svítící kočárek. „Z důvodu, že jsem vidět ze všech úhlů, ať jsem nasvícená, nebo nejsem,“ říká.

Dnes běžně využívané reflexní prvky se totiž musí přímo nasvítit reflektory - pokud se natočíte, řidič vás tak dobře nevidí. Novinka libereckých vědců ale vyzařuje po celé své délce. Navíc má tu výhodu, že se praním neničí.

„Vytipovali jsme taková vlákna, která praní i namáhání snesou, která dostatečně svítí, mají dostatečnou ohebnost, aby už při výrobě, kdy se zakomponovává vlákno do textilie, nedošlo k porušení, aby vlákno vydrželo,“ vysvětluje Dana Křemenáková, která na vývoji materiálu spolupracovala.

Před praním je nutné pouze vyndat baterii. „Jediné, co se musí udělat, je vyjmout zdroj, který je zasunutý ve vlákně. Je to velmi snadné,“ připomíná Blanka Bůbelová, ředitelka společnosti, která začala ve spolupráci s univerzitou vyrábět lemovky a tkaničky se zabudovaným optickým vláknem.

Jiné firmy pak šijí svítící bundy, batohy nebo potahy na kočárky. Podle Miroslava Kláska z libereckého BESIPu by novinka mohla zachránit řadu životů. „Dítě, dospělý člověk i maminka s kočárkem jsou vidět na dostatečnou vzdálenost,“ upozorňuje.

Díky optickým vláknům použitým na oblečení, batozích nebo třeba dětském kočárku uvidí řidič chodce i na kilometrovou vzdálenost. Novinku představila Technická univerzita v Liberci

Od začátku roku už podle něj doplatili na Liberecku na nedostatečné označení zraněním tři chodci. Speciální optická vlákna ale nechrání pouze chodce nebo cyklisty, dají se také využít třeba v nemocnici - svítit může například postel pacienta olemovaná speciální textilií.

„Člověk sám by měl být schopný stisknutím tlačítka rozsvítit červenou a tím říct: Je mi špatně, nemůžu mluvit nebo se hýbat. Může to být pochopitelně i s čidly životních funkcí, může to být i automaticky spojené - rozsvítí se červená, že člověk přestal dýchat,“ popisuje vedoucí katedry materiálového inženýrství Jiří Militký.

Podle něj už Technická univerzita zažádala o český i mezinárodní patent, aby svůj vynález ochránila.

autoři: Ivana Bernáthová , sib
Spustit audio