Ve Zlonicích můžete navštívit místo, kde se Antonín Dvořák poprvé zamiloval

28. leden 2016
Česko – země neznámá

Antonín Dvořák byl sice už za svého života slavným skladatelem, ale málokdo si vzpomene, že stačilo málo, a byl z něj řezník. Takové byly plány jeho rodičů, když ho posílali na vyučení do středočeských Zlonic u Kladna. Dvořákovy hudební výchovy se naštěstí ujal místní učitel Antonín Liehmann.

Liehmann jeho talent velmi rychle odhalil a rodiče přesvědčil, aby dospívajícího Toníka nechali studovat hudbu. Dvořák ze Zlonic sice odcházel jako vyučený řezník, ale zároveň začínal hudební kariéru.

Dnes můžete ve Zlonicích navštívit Památník Antonína Dvořáka. Ukazuje Dvořákovy osobní předměty – kuriózní kuřáckou soupravu z buvolích rohů, kterou mu věnovali krajané v Americe, taktovku, učebnici pro kapelníky z roku 1739, ze které Dvořák studoval, rodinnou šperkovnici i zrcadlo z bytu Dvořákových v pražské Žitné ulici.

Do houslí i za Terinkou

Nejpůsobivějším kouskem je dárek, který Antonín Dvořák věnoval své první lásce – dceři svého učitele Terince Liehmannové. O jejich lásce svědčí i to, že si krásný růžový hedvábný vyšívaný šátek Terinka po celý život schovávala a dnes si ho můžeme prohlédnout.

Třída, kde se Dvořák učil hudbě společně se svou první láskou

Ostatně kde jinde než právě ve Zlonicích by měl Dvořák prožít svou první lásku. Terinku Liehmannovou potkával na hodinách houslí a hudební výchovy. Do „houslí“, jak se kdysi říkávalo, chodil za svým profesorem do tzv. Varhaníkovny, kde Antonín Liehmann žil se svou rodinou a kde Dvořák získával hudební základy. S Terinkou společně hrávali duety a pan učitel jim pro radost občas i něco zkomponoval.

Bohužel neměla první Dvořákova láska šťastný konec. Pan učitel sice poznal Dvořákův talent, ale znal také velmi dobře nuzný život hudebníka. Nevěřil, že by Dvořák mohl Terinku dostatečně finančně zabezpečit, a proto se ji rozhodl provdat za bohatého ženicha.

V roce 1984 se Varhaníkovně vrátila původní podoba. I dnes si tu tedy příchozí mohou vychutnat atmosféru hudební školy 19. století a prohlédnout si notový záznam úplně první skladby, kterou Antonín Dvořák pod vedením svého učitele zkomponoval.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.