Ve Vratislavicích nad Nisou chtějí odvolat tamního starostu

4. duben 2012

Zastupitelé Vratislavic nad Nisou chtějí odvolat starostu Lukáše Pohanku. Je to už podruhé v tomto měsíci, kdy se pod starostou jediné liberecké městské části houpe křeslo.

Žádost o svolání středečního mimořádného jednání s jediným programem - odvoláním starosty Lukáše Pohanky z hnutí Starostové pro Liberecký kraj podali opoziční zastupitelé z ODS, TOP09, Unie pro sport a zdraví a Věcí veřejných. K nim se přidal komunista, který slíbil po volbách tichou podporu koalici - v ní je kromě Starostů pro Liberecký kraj taky ČSSD.

Zastupitelé se pokusili starostu odvolat už před dvěma týdny - jeden z členů zastupitelstva se ale při hlasování o odvolání starosty přehmátl a díky tomu Lukáš Pohanka zatím zůstal ve svém křesle.

A jaké mají zastupitelé důvody pro odvolání starosty? Podle některých se chová jako neomezený vládce, neinformuje radní o důležitých krocích vratislavické radnice a taky špatně v městském obvodu hospodaří. Navíc podle zastupitelů ani ve Vratislavicích nebydlí a nezná problémy tohoto obvodu.

Starosta Lukáš Pohanka označil důvody svého odvolání za nesmyslné a některé i za lživé - třeba to, že ve Vratislavicích nebydlí. Zastupitelé se ho tedy dnes (4.4.) chtějí zeptat, jak to s jeho bydlištěm vůbec je. Sám starosta během doby od posledního pokusu o své odvolání nelenil a pokoušel se získat podporu jednoho ze členů protestující opozice.

Jak to s pokusem o odvolání vratislavického starosty dopadne, nás bude dnes (4.4.) odpoledne opět informovat redaktorka Ivana Bernáthová, která se v 17 hodin na mimořádné zastupitelstvo chystá.

Spustit audio