Ve Šťastné zemi v Radvánovicích u Turnova začal letošní ročník Slamáku

26. červenec 2015

V přírodním zábavním dětském arku v Českém ráji vyrostly desítky soch z ječné slámy

Zatímco loni si děti hrály se slaměnými šelmami a chobotnicemi nebo zkoumaly vnitřek lokomotivy a ponorky ze slámy, letos se to v areálu hemží motýly, beruškami a dalším hmyzem.

Paní Jana přijela do Štastné země z Prahy a vypadá velmi spokojeně: „Je to krásné, viděli jsme chobotnici, buvola, tamhle je luční koník,“ popisuje, co ji zaujalo.

Jan Rejchrt z Moravské Třebové tipoval, jak tyhle slamáky „slámosochaři“ dělali: „Myslím si, že je tady nějaká kostra, obalená slámou a ve finále je to vytvarované tím, že se to stáhne provazy. Pro mne ale nepředstavitelné, že bych to mohl udělat vlastníma rukama,“ oceňuje umění.

Správce Štastné země Pavel Faltus kývá hlavou, v podstatě tímto způsobem sochy ze slámy opravdu vznikaly, ještě předtím se ale do detailu rozkreslily: „Slaměné figury jsme plánovali už v zimě, kdy jsme si určili, který hmyz tady chceme mít a pak jsme už chystali ty samotné podoby.“

Kudlanka nábožná ze slámy

„Perfektní je kudlanka nábožná, je to sice exotický hmyz, ale vidět ji můžeme třeba i na Moravě. Mohli jsme klidně udělat i strašilku, bude to námět pro příští rok. Letos tu máme ještě berušky, hovnivály, obří vosy, mravence, nepřeberné množství pavouků a dalších hmyzáků, jako jsou roháči,“ usmívá se.

V Radvánovicích je také slaměný hrad, kde se každou hodinu odehrává velká bitva. Děti se rozdělí do dvou skupin- na modrou a červenou, tedy na obránce a dobyvatele a bojují proti sobě papírovými koulemi. Bitva je to pak nelítostná a stává se, že obránci hradu prohrávají.

Spustit audio