Vánoční překvapení na zámku Frýdlant

6. prosinec 2015

Vánočně nazdobený erbovní sál, zámecká jídelna, kde se na Štědrý den rozdávaly dárky, a také kuchyně, kde kuchaři připravovali na štědrovečerní stůl ryby a zvěřinu. To všechno je součástí speciální víkendové adventní prohlídky, kterou pro návštěvníky připravili průvodci na hradě a zámku v severočeském Frýdlantě. Všechno je k vidění až do 13. prosince. Byli jsme se tam podívat i my.

Prohlídka začíná u adventního kruhu, kde svítilo devatenáct červených a čtyři bílé svíčky. Jako připomínka toho, jak vznikl adventní věnec. „Bylo to v polovině 18. století, kdy jeden teolog založil školu pro osiřelé děti. A aby jim rychleji uteklo čekání na vánoce, vymyslel zapalování svíček, v neděli bílých a ve zbylých dnech červených," vysvětluje ředitelka zámku Jana Pavlíková.

V zámecké kuchyni se blýskají naleštěné hrnce a pekáče, speciální na pečení ryb a zvěřiny, které se na Vánoce podávaly. Jana Žáková u zámecké plotny zdobila vánoční perníčky. „Zdobím je cukrovou polevou s citrónem. Tou tužší pak dělám nejrůznější ornamenty."

Jana vyrábí také vánoční ozdoby. „Udělá se z drátů třeba ptáček a na to se navlékají korálky," vysvětluje.

Jsme kousek od polských hranic a tak je zajímavé vidět, jak vypadá štědrovečerní tabule u našich sousedů, ukazuje nazdobený stůl kastelánka: „Měli uprostřed seno. A na něm posvěcené hostie, které před večeří všichni sní. U stolu bylo prostřeno pro nezvaného hosta. A jedno dítě se muselo dívalo na oblohu a hlídat, kdy se objeví první hvězda. Pak začla večeře."

Návštěvníci pak pokračovali do jídelny, kde stojí zlatě ozdobený vánoční stromeček a pod ním leží dárky pro princezny. „Tady jsou hračky, panenky, kočárek, malované sáně, knížky, jezdecké boty."

Paní Zinu adventní prohlídka zámku,kde pobýval Albrecht z Valdštejna a Clam-Gallasové, nadchla: "Jsme z Turnova a chodíme i na zámek Hrubý Rohozec. V zimě poznáte ten zámek jinak než v létě a také je tu méně lidí."

Na zámek můžete až do 15 hodin ještě dnes (tj. v neděli 6. 12) a pak 12. a 13. prosince

Spustit audio