Valdštejn, když to stavěl, tak nedbal, říká ředitel českolipského muzea

26. prosinec 2019 08:25

Vlastivědné muzeum v České Lípě, které sídlí v areálu někdejšího Augustiniánského kláštera, bude rok uzavřené. Čeká ho výměna oken; má zlepšit hospodárnost budovy.

V hlavní budově Vlastivědného muzea v České Lípě budou v příštím roce měnit okna. Kvůli nahrazení skoro stovky dosluhujících výplní budou stálé expozice víc než rok uzavřené. Kolem oken jsou totiž rozestavěné tisíce malých i velkých předmětů, které bude třeba nejdřív někam uklidit a následně zase vrátit na místo.

Části muzea mimo hlavní budovu budou zavřené jen do března. Menší část muzea zůstane v provozu. V ambitu například chystají velkou výstavu historických palných zbraní. Muzeum má totiž značně rozsáhlou sbírku zbraní, a nejenom palných. Všechny stálé expozice také během rekonstrukce rozeberou a tím pádem je budou moct renovovat, řekl našemu redaktorovi ředitel muzea Zdeněk Vitáček. Uvedl také, že plánují nové osvětlení expozičních vitrín a nový informační naváděcí systém.

Klášter v České Lípě byl od počátku spojen s řádem augustiniánů

Projekt renovace oken je zaměřený hlavně na úsporu energií. V muzeu přibydou i nová zádveří, která zamezí úniku tepla v zimě.

Spustit audio