V západních Krkonoších se začalo lyžovat – pozdě, ale přece

7. leden 2016

Lyžařská sezóna v západních Krkonoších začala později než by se lyžařům i vlekařům líbilo, navíc hrozí opět oteplení. V Harrachově vyrobili dostatek technického sněhu zatím na jedné sjezdovce - na Červené II. Podobně je na tom sousední Rokytnice se sjezdovkou Kaprun.

„Lyžovalo se nám skvěle. Na to, že to museli všechno nasněžit uměle, je to super," chválí David z Nové Paky sjezdovku Kaprun. Lituje jen toho, že v provozu není nejkrásnější část areálu až do výšky 1300 metrů: „Škoda, že není otevřená až Lysá, jezdíme sem každý rok, je to prima, když to je otevřené až nahoru, teď je to tak třetina."

V nejvyšších partiích hor není povolené technické zasněžování, připomíná šéf areálu Michal Kopecký: „Potřebovali bychom pomoc přírody na zasněžení první zóny Krkonošského národního parku, kde máme asi 450 metrů sjezdovky, kterou nemůžeme zasněžovat, takže bych to přirovnal k čekání na Godota, jestli přijde nebo nepřijde."

Čtěte také

Skiareál si pořídil za 20 miliónů korun nové zasněžovací zařízení stejné jako bylo na olympiádě v Soči a bude ho muset splácet. Zatím to se splácením kvůli ztrátě z vánoc nevypadá dobře.

Už o víkendu bude možné otevřít v rokytnických Horních Domcích další sjezdovku Křížek. Michal Kopecký věří, že bude hezké počasí a do unikátního lyžařského areálu přijede hodně lidí: „Jsme vlastně nejvýše položený sjezdařský areál v Česku, což je pro milovníky přírody úžasná krajina."

O víkendu se bude lyžovat i ve ski areálech v Krušných horách: vleky už spustili například na Klínech nebo Telnici a jezdit by se poprvé mělo i na Bouřňáku. Zimní sezóna začne i v Horním Podluží na Děčínsku.

Spustit audio