V Zákupech opravují starý barokní most, sochy z něj jsou zatím v budově úřadu

25. únor 2016

Zákupy na Českolipsku obnovují díky penězům z ministerstva kultury městskou památkovou zónu. Opravou prochází kamenný barokní most, který by měl být hotový v první polovině září. Finance na obnovu památkových zón dostala kromě Zákup také Česká Lípa a Nový Bor.

S obnovou městské památkové zóny začala zákupská radnice už v roce 2011. Částku 985 tisíc korun použijí Zákupy mimo jiné na dokončení opravy barokního mostu k bývalému kapucínskému klášteru.

„V první fázi se rozebere most a kompletně se zrekonstruuje a očistí. Totéž se udělá s podstavci pod sochami,“ popisuje Radek Lípa, starosta Zákup z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. „V poslední fázi se zpět na most vrátí sochy i s atributy, u svatého Prokopa jsme s restaurátory zjistili, že kdysi bývala u jeho nohou hlava čerta tak ji tam dodělali,“ dodává Radek Lípa.

Tři restaurované sochy vystavené v podatelně Městského úřadu v Zákupech

Šest opravených barokních soch z rekonstruovaného mostu je dočasně v budově městského úřadu, kde jsou přístupné veřejnosti. „V letošním roce je chceme na most vrátit,“ říká starosta Radek Lípa.

Finanční prostředky se použijí i na jiné památky města. „Rádi bychom opravili sloup se sochou svatého Judy Tadeáše,“ říká Radek Lípa a pokračuje: „Mají nám pak nějaké peníze zůstat, a tak jednáme s Římskokatolickou farností Zákupy o možnosti přesunout tyto prostředky na opravu kostela.“

Spustit audio