V Turnově otevřeli zařízení, kde se přes den postarají o dospělé autisty. Jsou jediní v kraji

18. březen 2015

Málokdo si umí představit, jak náročné je vychovávat děti s autismem. Rodiče takto postiženého dítěte se o ně musejí intenzivně starat, i když už jsou dospělé, a to často bez šance na odpočinek. V Turnově se nyní nabízí pomoc takovým rodičům. Otevřeli zde zařízení, kde se přes den o dospělé autisty starají. Jde o jediné takové místo v kraji.

Turnovský stacionář, nazvaný Slunce všem, je pro rodiče autistů obrovskou pomocí. O jejich dospělé autisty se zde totiž během dne mohou postarat. U autismu jde o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Důsledkem je to, že autista dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Rozumí jen základním pokynům. Pro autisty je důležitý přesně naplánovaný program.

Klienti stacionáře mají od rána pevně stanovený program činnosti. K pohybu a činnostem jim pomáhají třeba piktogramy. Většinou se věnují tanci, zpívání nebo výtvarnou dílnu. Stacionář se nejmenuje Slunce všem náhodou. Podle ředitelky spolku, který stacionář provozuje, paní Marcely Kurfirstové, je celé centrum interiérově uspořádáno jako slunce s paprsky.

Je to ideální uspořádání, které asistentkám umožňuje mít po celý den dokonalý přehled o všech klientech. Z centrální místnosti totiž vidí do všech prostor centra. Stacionář je vymalován veselými barvami a obklopuje ho zahrada, která bude brzy vybavena lavičkami a houpačkami. Ty se pořídí z výtěžku hejtmanského plesu. Centrum by rádo přistavělo i patro s byty. V nich by klienti mohli trávit i několik dní v kuse tak, aby si rodiče mohli dostatečně odpočinout.

Jednalo by se o tzv. odlehčovací službu, kterou by si klienti hradili ze svého. Podle náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lenky Kadlecové by zde opět mohl finančně vypomoci Liberecký kraj.

Spustit audio