V Turnově lidem začne sloužit venkovní posilovna. Město ji postavilo na přání obyvatel

13. květen 2019 07:00

Na atletickém stadionu v Turnově dnes 13. května ve tři odpoledne otevřou novou venkovní posilovnu pro veřejnost. O její stavbě rozhodli sami obyvatelé města v rámci takzvaného participativního rozpočtu, kde vybírali, na co chtějí městské peníze dát.

Venkovní posilovna loni skončila v hlasování o nápadech přímo od obyvatel Turnova na druhém místě. Její zřízení a vybavení radnici stálo 130 000 korun. Na prvním místě se umístila úprava veřejného prostoru v Nudvojovicích.

Obyvatelé Turnova si také přáli úpravu okolí pramene Boží voda a také obnovu altánku Kopalova vyhlídka v novém parku. Projekty, na které půjdou městské peníze, můžou lidé v Turnově vybírat i letos.

Více informací k otevření turnovského workoutového hřiště najdete i na facebooku.

Do čeho investovat, můžou lidé navrhovat i v Jablonci

Participativní rozpočet v Libereckém kraji mají například v Jablonci nad Nisou, i tam můžou lidé navrhovat, co by se ve městě mělo postavit nebo opravit. Radnice tam vyčlenila v rámci takzvaného participativního rozpočtu milion korun. Zájemci najdou na webu města formulář a přes něj mohou navrhnout, co by se podle nich mělo udělat. Konkrétní příklady uvádí radní Petr Klápště z hnutí Společně pro Jablonec: „Občané mohou navrhovat nějaké zlepšení městského majetku – veřejného prostranství nebo veřejných budov – například doplnění zeleně, opravy dětského hřiště či doplnění laviček.“

Participativní rozpočet využili například i v České Lípě, Doksech nebo v Hejnicích na Frýdlantsku. Kde zatím chybí, je krajské město Liberec. Nicméně nejsilnější vládnoucí strana Starostové pro Liberecký kraj má jeho zřízení ve volebním programu.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související