V sobotním závodě Světového poháru v letech na lyžích se představí šest Čechů

2. únor 2013

Páteční kvalifikace na první ze závodů světového poháru v letech na lyžích dopadla pro Čechy uspokojivě. Do sobotního závodu se jich probilo hned šest, za branami nejlepší třicítky zůstali jen Mazoch a Sedlák. Kvalifikaci vyhrál Slovinec Hvala.

Antonína Hájka vítal Harrachov, jeho rodiště, velmi bouřlivě. Český skokan se pak před domácím publikem vybičoval k letu dlouhému 182,5 metru a do sobotního závodu se kvalifikoval pohodlně třináctým místem.

„Je to velká motivace, dlouho jsem tu bydlel, vlastně odmalička, mám tu spoustu kamarádů, známých. Vždycky se sem rád vracím, snad to bude dobré,“ doufá Hájek, který v letech na lyžích dokonce drží český rekord.

V roce 2010 dolétl ve slovinské Planici až na metu 236 metrů. Překvapením kvalifikačního večera byl výkon jednadvacetiletého Čestmíra Kožíška, který obsadil čtvrtou příčku. Skok mu přitom znepříjemňovalo čekání na startu kvůli vrtochům počasí.

„Mně to nevadí, trocha prodlení neuškodí. Je blbý, že to měl zrovna Jakub Janda, ale to se dá přežít,“ poukazuje Kožíšek na to, že možná nejhorší podmínky měl shodou okolností největší nervák českého týmu, který si na nájezdové lavičce opravdu užil.

„Jednou jsem slezl, obul jsem boty, pak jsem je zase vyzul… asi třikrát jsem se vyzouval a zase znovu zapínal. Bohužel pro mě jsou to trochu nervy, forma není optimální. První skok mi hodně nevyšel, druhý jsem šel takového ‚sichrováka‘ – skočil jsem v těch nervech, co jsem mohl,“ popisuje Janda průběh tréninku a následného boje o postup do sobotního závodu.

Kvalifikaci si nakonec vyzkoušel také Jan Matura. A to i přesto, že ji měl díky pořadí letců ve světovém poháru předem jistou.

„Chvilku jsem se rozmýšlel, jestli vůbec jít, protože před kvalifikací začalo drobně sněžit. Říkal jsem si, jestli si mám vychutnat to, že mám kvalifikaci jistou, a nejít do ní, ale zase mě napadlo, že lidé, kteří přišli, si zaslouží vidět můj skok. Podmínky byly pořád dobré, i když ke konci začalo sněžit zase víc, ale můstek byl perfektně připravený a přišly tři dobré skoky.“

Matura nakonec předvedl pátý nejdelší skok večera, rovných 200 metrů. Pomýšlet na stupně vítězů se ale neodvažuje.

„Bedna se ve skocích na lyžích nedá předpovídat. Samozřejmě, že když se všechno sejde, ta výkonnost tu je, ale je k tomu zapotřebí daleko víc věcí,“ říká současná česká jednička.

Kvalifikací se prokousal také Roman Koudelka a Lukáš Hlava. Dnešní závod začíná v šestnáct hodin.

autoři: tej , Šárka Sudová
Spustit audio