V semilské nemocnici operují tříselnou kýlu novou metodou. Je rychlá a méně bolestivá

30. srpen 2013

V semilské nemocnici odoperovali první čtyři pacienty s tříselnou kýlou novou šetrnou metodou s názvem ONSTEP. Po prostějovské nemocnici jako druzí v zemi.

"Prakticky na oltář vědy jsem položil i svého strýce, takže ten byl v pořadí číslo dvě odoperován, ale nechci to nijak bagatelizovat, je to metoda, které věřím," konstatuje po odchodu z operačního sálu primář chirurgie Lukáš Kohoutek, který první pacienty v Semilech operoval.

Asistoval mu průkopník této metody u nás, Adolf Gryga, primář prostějovské chirurgie. Seznámil se s ní loni na lékařském kongresu v Barceloně. Letos v únoru se už školil u autorů nové techniky v Portugalsku. Z prostějovské nemocnice dosud odešlo už více než sto spokojených pacientů.

"Zatím jsme neměli žádnou recidivu, žádnou komplikaci. Nemocní snášejí operaci velmi dobře a velmi rychle se domáhají odchodu domů," usmívá se Adolf Gryga.

Operace trvá zhruba 20 minut a lze ji provést i v lokální anestézii. Alfou a omegou nové metody je vkládání speciální síťky, implantátu z lehkého polypropylenu.

„Ta síťka jednak je speciálně tvarovaná ve tvaru velké kapky. Její okraje jsou vystuženy silnějším materiálem, který se během tří až čtyř týdnů zcela vstřebá. Má elasticitu a poddajnost jako živá tkáň, čili nemocný ho nevnímá jako nepříjemnou cizí věc," vysvětluje primář Kohoutek. Nová metoda má podle něj řadu výhod.

„Čas, který pacient stráví v nemocnici, se zkracuje na minimum. Prakticky první pooperační den je pacient pouštěn do domácího ošetření. Doba rekonvalescence se zkracuje. Významné je taky to, že pooperační jizva je krátká, malá a kosmeticky výhodná. Ještě s tím je úzce spjatá problematika pooperační bolesti, která je v tomto případě minimální až prakticky nulová."

Operace tříselné kýly je druhou nejčastější operací hlavně u mužů. V Česku se zatím operuje buď takzvanou otevřenou metodou nebo laparoskopicky. Nová metoda ONSTEP je nejen šetrná, ale taky levná. Což je dobrá zpráva pro ředitelku semilské nemocnice Alenu Kuželovou.

„Asi jako každý ekonom a každý ředitel mám radost z toho, že jednak ušetříme peníze pro nemocnici a jednak se mi na tom líbí taky to, že pacient je méně zatížen."

Nová metoda operace tříselné kýly je vhodná zhruba pro třetinu pacientů. Přesto, že jde o zbrusu novou techniku, pojišťovny ji plně hradí.

Spustit audio