V sedmnácti má za sebou sdruženář Jan Šimek nejlepší sezónu. Co je za jeho vzestupem?

10. květen 2020 10:05

Deváté místo ze smíšené štafety a třináctá příčka v individuálním závodě mistrovství světa v severské kombinaci. Tím sedmnáctiletý lomnický Jan Šimek stvrdil zatím nejlepší rok v kariéře.

Mezi českými sdruženáři navíc ovládl kategorii juniorů. I proto pro něj uplynulá sezóna byla vlastně zlomová. „Spíš to začalo až v půlce sezóny, výsledky byly najednou mnohem lepší,“ přiznal sedmnáctiletý Jan Šimek.

Student Střední průmyslové školy stavební v Liberci má přímo doma velký vzor - tatínka Jaroslava. Ten se dnes věnuje jako trenér výchově mladých skokanů. A samozřejmě nenechal si ujít ani juniorské mistrovství světa v severské kombinaci. Na syna mohl být náležitě pyšný. „Pro mě milé překvapení, bylo zajímavé, že jsem vůbec nebyl nervózní, jak ho znám, chce si to užít, zasportovat si. Připadalo mi, že tak přistoupil k tomu závodu a udělal dobře. I když asi před během nervozita byla, ale zvládl to,“ řekl otec Jaroslav Šimek.

V závodě světového šampionátu si mezi jednotlivci Jan Šimek doběhl pro nejlepší umístění z českých závodníků. A potvrdil slova tatínka. „Nechtěl jsem si nic připouštět, protože to je zbytečný stres navíc,“ řekl Jan Šimek.

Tlak možná bude vnímat až za rok. To na juniorském světovém šampionátu už bude v pozici závodníka, od kterého se výsledky budou očekávat. „Další zimu bych chtěl útočit na medaile,“ přiznal. Plán ale nemá jen pro nadcházející sezónu. Směřuje k seniorské kategorii. „Chtěl bych se jednou na cvičáku porovnat s těmi nejlepšími a vidět, jak na tom ve skutečnosti jsem,“ svěřil se Jan Šimek.

Dnes závodník liberecké Dukly kariéru slibně nastartoval. „Doufám, že dodělá školu, že s tím nebude mít problémy. Ve sportu je to nahoru dolů, říkal jsem, že to je dost rychlé, uvidíme, jestli to bude pokračovat,“ řekl na adresu Jana Šimka, aktuálně nejlepšího českého juniorského sdruženáře, jeho tatínek Jaroslav.

autor: ppe
Spustit audio

Související