V Rovensku uctili válečné hrdiny, kteří zvolili dobrovolnou smrt

9. leden 2017

Před čtyřiasedmdesáti lety hrozil Rovensku pod Troskami osud Lidic a Ležáků. Obec na Semilsku zachránila dobrovolná smrt dvou vojáků a hrdinství dalších lidí. Hrdinské činy si tam připomínají vždy první lednový víkend.

Hromadné popravy, odsuny do koncentračních táborů a vypálení města. Takovým osudem hrozilo gestapo v lednu 1943 Rovensku pod Troskami, kde se skrývali a 16. ledna byli dopadeni dva členové výsadkářské skupiny Antimony František Závěrka a Lubomír Jasínek. Hrdinství nejen těchto dvou československých vojáků si v sobotu 7. ledna připomněli v Rovensku. Nechyběla ani Rota Nazdar s předsedou klubu vojenské historie Vilémem Fenclem.

Příběh skupiny, kterou tvořili nadporučík František Závěrka, četař Stanislav Srazil a svobodník Lubomír Jasínek je na dlouhé vyprávění, i když vlastně skončil do tří měsíců. Tříčlenná skupina Antimony do Českého ráje seskočila nedaleko Kopidlna 24. října 1942. Gestapo zaznamenalo její letadlo a okamžitě se pustilo do pátrání.

V Rovensku pod Troskami si v sobotu připomněli hrdinství parašutistů.

Skupina Antimony byla prozrazena patrně hned po příchodu parašutistů na Novopacko 28. října 1942. Byla to doba velkých represí, zatýkání a atmosféry strachu o holý život. A také působení různých konfidentů včetně známého jména Karla Čurdy. Smyčka kolem parašutistů se utahovala, i když měnili úkryty. Při výsleších padlo jméno učitele Karla Hlaváčka z Veselé. Na něho gestapo nasadilo metodu psychologického nátlaku. Ať vymění tři parašutisty za deset tisíc lidí z Rovenska o okolí. Hlaváček nakonec podlehl, vyjednal smlouvu s gestapem, že se nikomu nic nestane a dovedl je k malému domku na plovárně v Rovensku. Tam se skrývali Závěrka a Jasínek.

Zatýkání bylo dramatické. Němci domek brzy ráno 16. ledna obklíčili. Po tehdejším starostovi Kouřilovi chtěli seznam šedesáti lidí, které zastřelí, když se parašutisté nevzdají. Chtěli je totiž stůj co stůj živé. Starosta na seznam napsal ale jen svoje jméno a pak šel spolu s Hlaváčkem vyjednávat s parašutisty. Ti dohodám s gestapem nechtěli věřit, ale nakonec se vzdali. Oba však měli ampule s cyankáli, které použili. Ve stejný den zatkli v Horní Kalné i třetího parašutistu Stanislava Srazila.

Spustit audio