V osadě Jizerka klesla noční teplota až k hodnotě minus 28 stupňů Celsia

8. prosinec 2012

Rtuť teploměru v Libereckém kraji dnes v brzkých ranních hodinách spadla i dvacet stupňů pod nulu. Mrazivé počasí zasáhlo hlavně Jizerské hory a Krkonoše. Na nejstudenějším místě kraje - v osadě Jizerka – naměřili dokonce téměř minus 28 stupňů.

Na severu Čech je převážně jasno. Teploty by se v odpoledních hodinách měly ustálit na minus devíti stupních na horách. V nížinách budou ještě o pár stupňů vyšší.

Před mrazy varují meteorologové i lékaři. Vyhnout se pobytu venku by měli senioři, děti a nemocní lidé. Nebezpečné je zejména rychlé střídání teplot.

„Nejškodlivější je rychlý pokles. Můžeme říct, že pro organismus nízké teploty obecně představují stres. A ten pak na to fyziologicky reaguje. Jde o zúžení cév, sklon k rychlému srdečnímu rytmu. Náhlé změny teplot jsou pro tělo stresové,“ říká přednosta interní kliniky olomoucké fakultní nemocnice Miloš Táborský a dodává:

„Tyto rizikové skupiny by měly používat šálu, dýchat přes šátky. Platí standardní pravidlo kvalitního oblečení – tři známé vrstvy. Jedna odvádí pot, střední izoluje a ta vnější chrání vůči mrazu, sněhu, vodě a tak dále. Důležitý je i dostatek tekutin.“

Mrazy a zimní období vedou ke zvýšenému výskytu kardiovaskulárních onemocnění. „Dokonce jedna velká americká studie, která analyzovala více než 200 tisíc úmrtí za čtyři roky, jasně řekla, že prosince a leden jsou měsíce s nejvyšší úmrtností na kardiovaskulární onemocnění, tedy infarkt myokardu, mozkovou mrtvici a další,“ upozorňuje Táborský.

Horská služba také varuje všechny lyžaře před lokálními omrzlinami. Na horách totiž teplota klesla nejvýrazněji. Lidé by se proto měli důkladně obléknout a chránit si zejména ruce, hlavu a obličej. Koncové části těla trpí podle náčelníka horských záchranářů Michala Klimeše nejvíc.

„Pokud už máme nějaké příznaky, tak je třeba postupně ohřívat jak celé tělo, tak i části, které jsou nejvíc náchylné k omrznutí. Nedoporučujeme rozhodně žádné tření, protože by mohlo dojít k poranění kůže a nánosu infekce,“ vysvětluje Klimeš.

Také řidiči by měli být obezřetní. Pokud se v otevřené krajině na horách zvedne vítr, mohl by nafoukat sníh na silnici. Hlavní tahy jsou většinou holé, při tak nízkých teplotách ale ztrácí sůl účinnost, takže mohou namrzat.

autoři: jšo , Eva Malá , kko
Spustit audio