V oblasti bývalého požářiště u Hřenska se v příštích třech letech těžit dřevo nebude. Gabrielina stezka i Edmundova soutěska zatím zůstávají uzavřené

14. březen 2024 13:51

Gabrielina stezka i Edmudova soutěska na Děčínsku zůstanou zatím uzavřené. Správci národního parku České Švýcarsko neplánují v příštích třech letech odtěžit dřevo po rozsáhlém požáru v roce 2022. Těžební práce by byly finančně náročné a příliš nebezpečné.

Správa parku si nechala zpracovat hned několik studií, jak s chráněnou přírodou, kterou před dvěma lety postihl požár, naložit. Odborníci se zaměřili na oblast Gabrieliny stezky a Edmundovy soutěsky – výsledky jsou podle mluvčího národního parku České Švýcarsko Tomáše Salova jednoznačné.

„Těžební práce by tam narušily tu slabou půdní vrstvu mechů a semenáčků místních dřevin, která se tam již vytvořila. Ten těžební zásah by tak výrazně zpomalil přírodní obnovu těch míst,“ uvedl Salov.

Z dlouhodobého hlediska by pak intenzivní zásah s sebou přinesl řadu rizik. Například by hrozily sesuvy svahů, ale také pády kamenů nebo dokonce celých skal. Správa národního parku posoudí stav svahů znova po třech letech.

Turisté by se do konce roku mohli dostat k hornímu přístavišti Edmundovy soutěsky

Dílčí těžební zásah se bude letos týkat jen Edmundovy soutěsky. Ten správa parku ještě projedná s obcí. Vykácet přijde na 400 kůrovcových souší. Obec by pak mohla na podzim zpřístupnit návštěvníkům tamní srubovou stavbu.

„V úvahu připadá dílčí zásah ke snížení rizik na zhruba kilometrovém úseku od mezního můstku ke srubovým stavbám u horního přístaviště Edmundovy soutěsky. Správa národního parku ten zásah připravuje pro letošní rok,“ upřesňuje Tomáš Salov s tím, že těžební práce začnou nejdříve po skončení hnízdní sezóny ptáků.

Spustit audio

Související