Hřensko zavádí nové poplatky – pro obyvatele za svoz a likvidaci odpadků a pro turisty za pobyt

1. listopad 2023 15:07

Hřensko na Děčínsku začne příští rok vybírat od obyvatel poplatky za svoz odpadků. Ten bude 800 korun s úlevami pro děti a seniory. Připlatí si také turisté – od druhé noci ve Hřensku odevzdají do obecní kasy 20 korun za den.

Hřensko se snaží alespoň částečně nahradit chybějící příjmy, které do rozpočtu přinášela Edmundova soutěska. Tato turistická atrakce je ale od loňského požáru v národním parku České Švýcarsko uzavřená.

„Kdyby se Hřenska nedotýkaly potíže spojené s národním parkem, tak by k tomu vůbec nemuselo dojít,“ myslí si hřenský rodák Stanislav Křížek. O dění v obci se živě zajímá a zavedení za svoz odpadků vlastně chápe.

„No, je to nepříjemný pro podnikatele i všechny, kteří tady žijí, ovšem národní park se k tomu problému velkého požáru staví tak, jak se staví – tedy zády. Takže tohle bude nutné udělat,“ nešetří kritikou na adresu správy parku, která se podle něj dostatečně nesnaží, aby se lodičky v Edmundově soutěsce znovu rozjely. „Je to druhý rok a nic se neděje,“ dodává.

Obyvatele čeká poplatek za svoz odpadu, turisty zas za pobyt v obci

Zastupitelé obce novou vyhlášku, která zavádí 800korunový poplatek za osobu a rok s úlevami pro děti a seniory, schválili.

„Co nás tedy zachránilo, to jsou poplatky z našich parkovišť, ani tyto příjmy nám ale nepostačují k tomu, abychom režii obce zachovali, proto jsme přistoupili k tomu, abychom schválili vyhlášku o místním poplatku z pobytu a pak i o odpadovém hospodářství,“ vysvětloval na zastupitelstvu starosta Zdeněk Pánek ze sdružení Soutěsky věc veřejná, věc neprodejná.

Podle odhadů vedení obce příjmy do obecní kasy kvůli uzavření Edmundovy soutěsky prudce poklesly. „Jsme tak na třetině příjmů, které tu byly obvyklé,“ přiblížil starostův spolustraník, zastupitel Roman Pluháček.

Hlavně kvůli tomu se zastupitelé rozhodli odsouhlasit vybírání i takzvaného pobytového poplatku. Ten budou účtovat hoteliéři a majitelé penzionů návštěvníkům, peníze pak přepošlou obci.

„Slibujeme si od toho, že nám to pomůže alespoň zmírnit ten ekonomický dopad, protože tu máme penziony, které jsou poměrně dost velké,“ dodává starosta Pánek.

Správa národního parku teď dokončuje vyhodnocení pilotního projektu z června letošního roku, kdy dřevorubci vykáceli na zhruba hektarové ploše ohořelé nebezpečné stromy nad přístavištěm Edmundovy soutěsky. Výsledek by měl naznačit, jak časově i finančně náročné by bylo zabezpečit svahy nad celou soutěskou.

Spustit audio

Související