Hřensko se rozhodlo omezit vyhláškou používání zábavní pyrotechniky na území obce

13. červen 2023 09:29

Rachejtle už jen na Silvestra. Hřensko na Děčínsku se přidalo k obcím, které omezily zábavní pyrotechniku. Vyhláškou reaguje hlavně na neukázněné turisty, kteří petardy odpalují na území obce nebo v sousedním národním parku České Švýcarsko. Původně chtěli zastupitelé Hřenska prodej pyrotechniky na svém území zakázat úplně, Ústavní soud už ale v minulosti podobnou vyhlášku zrušil v Liberci.

„K podnětu přijetí obecně závazné vyhlášky o regulaci zábavní pyrotechniky jsme dospěli na základě událostí, které se v poslední době v obci Hřensko staly – mluvím o použití pyrotechniky, která zapříčinila, že nám shořel velký kus lesa, a to jak vloni v jarních měsících, tak i letos,“ zahájil starosta Zdeněk Pánek ze sdružení Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná pondělní zastupitelstvo obce Hřensko.

Rachejtle je nově možné na území obce legálně odpalovat jen jednu hodinu v roce – od 24 hodiny do jedné hodiny ráno, zásadně vždy jen v noci z 31. prosince na 1. ledna,“ přibližuje Pánek.

Pro schválení vyhlášky byli všichni hřenští zastupitelé. Neopatrné nakládání s pyrotechnikou už totiž zapříčinilo několik požárů v okolí obce – naposledy letos v květnu, kdy hořelo pod Pravčickou bránou.

V národním parku je používání pyrotechniky zakázané zákonem. Schválení vyhlášky v sousední obci proto správa parku velmi vítá. „Je to iniciativa, která jasně říká, že pyrotechnika do národního parku a jeho okolí nepatří,“ vysvětluje mluvčí parku Tomáš Salov.

Za porušení zákazu hrozí až 100 000 korun pokuty. Obec chce navíc oslovit správu národního parku Saské Švýcarsko, aby nové nařízení rozšířila do povědomí německých turistů. Chce také jednat se zástupci vietnamské komunity o tom, aby pyrotechnika z jejich stánků nadobro zmizela.

Spustit audio

Související