V Novém Boru se demonstrovalo proti divadelní hře

24. únor 2011

Skupina lidí ve středu večer v Novém Boru na Českolipsku demonstrovala proti divadelnímu představení „32 hodin mezi psem a vlkem". Do města s ní přijelo ústecké činoherní studio.

Hra se věnuje události, která se v Novém Boru stala ve dnech po skončení války. Kvůli údajnému držení zbraní tam bylo popraveno osm Němců.

Podle protestujících hra oslavuje vrahy z řad nacistů. Vadí jim také pomník , který v obci stojí už několik let a událost připomíná. „Celý tento pomní k zorganizovala rodina esesáka a nacisty, která ho platí,“ zaznělo například na tiskové konferenci, která demonstraci předcházela. Její účastníci rozvinuli před vchodem do divadla transparent s nápisem „Dnes oslava zločinců z NSDAP a SS.“

Vedení obce, autor napadaného dramatu i někteří občané Nového Boru jsou ale toho názoru, že padlí Němci si pomník i divadelní ztvárnění zasluhují. „Já jsem zastáncem toho, že podívat se občas jinak na dějiny, než bylo čtyřicet let zvykem, je dobře,“je přesvědčený starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Účastnici demonstrace se mimo jiné odvolávali na dobový dokument, který popravené označuje za příslušníky NSDAP. Autor divadelní hry Jan Tichý ale jeho autenticitu zpochybňuje. „Prokazatelně byl bud napsaný nebo přepsaný až po zastřelení osmi lidi. Nechali je tam pro výstrahu ležet 24 hodin na náměstí,“ říká Tichý.

Středeční demonstrace v Novém Boru byla velmi emotivní. Odpůrci hry skandovali například „Lidice, Lidice.“

autor: sas
Spustit audio