V nemocnicích v Liberci a Jablonci leží osm pacientů s otravou krve

29. listopad 2018

V krajské nemocnici v Liberci leží sedm pacientů s otravou krve. Jednoho člověka se stejnými příznaky přijali také v Jablonci.  Všichni v uplynulých dnech podstoupili operační zákroky ve frýdlantské nemocnic. Pravděpodobnou příčinou otravy je podle ministerstva zdravotnictví kontaminace nebo závadné složení anestetika. Stav pacientů je podle vyjádření krajské liberecké nemocnice vážný, ale zlepšuje se. 

"Ti pacienti sem byli odesláni na urgentní příjem Interního oddělení z nemocnice Frýdlant, právě pro ten jejich rychle probíhající těžký stav," uvedl primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Dušan Morman. Ráno jich bylo podle něj osm a později přijel ještě jeden, ale jeho stav nebyl tak vážný. 

"U všech byl těchto klinický obraz byl v návaznosti, v horizontu hodin, na operační výkon. Vyžadují okamžitě intenzivní léčbu, protože pokud není zahájena včas, může skončit i úmrtím pacienta," doplnil primář. Všem pacientům byla podle něj nasazena širokospektrá antibiotika a jejich zdravotní stav se zlepšil. 

„My jsme kvůli tomu museli pozdržet na denní směně většinu sestřiček, otevřít další dvě lůžka a aktivovat se do krizového režimu, protože ta jejich péče vyžaduje velkou pozornost a velké lidské úsilí," přiblížil mluvčí krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář. Lékaři také museli odložit naplánované operace.

„Ta událost ovlivnila velkou část našeho dnešního operačního programu. Namátkou mohu jmenovat zrušení tří onkologických pacientů na oddělení urologie. To je samozřejmě velmi nepříjemné, ale nebyla jiná možnost, protože nemáme k dispozici intentzivní lůžka, která jsou nezbytně nutná pro péči o tyto operované pacienty," dodal Řičář.

Frýdlantská nemocnice uzavřela operační sál. Co otravu způsobilo, zjišťuje.

„Vysvětlení zhoršení stavu pacientů by měly přinést testy, na jejichž výsledky všichni čekáme," sdělila mluvčí Nemocnice Frýdlant Dita Fuchsová.

Podle Dity Fuchsové před všemi operacemi prošly přístroje i podávané látky standardními testy. Operace prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, i různí anesteziologové a zdravotní sestry. Tímto je podle ní nepravděpodobné, že by se jednalo o selhání personálu. Společnost EUC proto podlala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Nemocnice Frýdlant patří od roku 2013 do skupiny EUC (dříve Euroclinicum) a dlouhodobě se potýká s nedostatkem lékařů. V roce 2015 kvůli tomu uzavřela lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče.

Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a od letošního července nezajišťuje ani pohotovostní službu. Ještě před pěti lety mělo zařízení 126 lůžek, dnes jich zůstává 80, z toho 35 je akutních a 45 následné péče. Liberecký kraj chce nejpozději do konce června 2019 Nemocnici Frýdlant převzít, a zajistit tak zdravotní péči pro zhruba 25.000 obyvatel Frýdlantského výběžku.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio