V Libereckém kraji se stále nepovedlo opravit všechny silnice poničené povodněmi

20. únor 2013

Do oprav silnic II. a III. třídy v Libereckém kraji půjde letos skoro tři čtvrtě miliardy korun. Většina peněz bude směřovat do obnovy silnic, které zničila povodeň v roce 2010. Přesto to ale nestačí. Vedení kraje to chce znovu připomenout právě dnes.

Oddechnout by si mohli hlavně lidé z Frýdlantského výběžku. Alespoň hejtman Libereckého kraje Martin Půta z hnutí Starostové pro Liberecký kraj nedávno prohlásil, že to je pro něj priorita.

Od povodní uplynuly už více než dva roky, a například lidé z Vítkova nebo Bílého potoka se do krajského města dostávají jen s velkými obtížemi. Oprav by se tak podle Půty měly letos dočkat silnice v Heřmanicích a Vítkově, trasa z Frýdlantu do Bílého Potoka nebo silnice z Kryštofova Údolí na Chrastavu.

Letos na opravy těchto silnic půjde zhruba půl miliardy. Polovinu z této částky má zaplatit ministerstvo pro místní rozvoj. To ale zdaleka nestačí. Aby byly všechny silnice, které smetla voda, opravené, musel by mít kraj k dispozici ještě necelou miliardu korun.

Ovšem i další silnice v kraji chátrají. Letos by se oprav měly dočkat silnice III. třídy z Vrchovan do Drchlavy na Českolipsku, ze Čtveřína do Doubí nebo z Křižan do Žibřidic na Liberecku. Počítá se i s opravou silnice v Podtýně nebo z Benešova do Dolní Sytové na Semilsku, dále v Semilech nebo Libštátě.

autor: Eva Malá
Spustit audio