V Libereckém kraji se koná 42. ročník Rally Bohemia

11. červenec 2015

Na největší motoristickou událost letošního roku pořadatelé obdrželi ve čtyřech kategoriích rekordních 212 přihlášek.

Po včerejším slavnostním startu na mladoboleslavském náměstí následovala v sobotu ráno technická přejímka a odpoledne by posádky měli být už v ostrých soutěžních kilometrech.

Startovní listinu zdobí zvučná jména: V kategorii mistrovství republiky v rally je největším favoritem tovární tým Škoda Motorsport s nejnovější specifikací Fabia R5, které pilotují Jan Kopecký a fin Lappi Esapekka.

O čelo bude bojovat i Pavel Valoušek s Fabií S2000 či Václav Pech s Mini Cooprem a Roman Odložilík na Fordu Fiesta. Kategorie Rally Bohemia Historic, která je součástí Mistrovství Evropy historických vozidel v rally, nabídne také ostré souboje.

Tyto vozy totiž nejedou v žádném výletním tempu. Na trati určitě zaujmou burácením motorů vozy Porsche 911, Lancie Rally nebo Ford Escort. Mezi domácími historiky dominují různé škodovky a mezi legendami, které jedou jenom polovinu z celkového počtu kilometrů, kromě nadupaných strojů značek Subaru, Audi či BMW, nechybí ani trabanti.

Krátce po 14. hodině odstartovala rychlostní zkouška Sychrov, která vede od zámku přes Hodkovice do Rychnova nad Nisou. Jako první na trať vyrazily historické automobily jedoucí FIA Mistrovství Evropy v rally.

Současné soutěžní vozy odstartují ve čtvrt na čtyři. Po rychlostní zkoušce Sychrov následuje RZ Šumburk v okolí Desné a třetí rychlostní test se jmenuje Bzí a vede z Dupandy do Splzova na Železnobrodsku. Poslechněte si reportáž:

A tato rychlostní zkouška měří sice jen necelých šest kilometrů, ale zvláště při druhém průjezdu nabídne atraktivní podívanou. Ostré soutěžní vozy se do ní podruhé vydají až ve 21:42, tedy více než půl hodiny po západu slunce. Noční průjezdy jsou v novodobé historii Rally Bohemia novinkou.

Také v neděli se pojedou tři rychlostní zkoušky a to na území Středočeského kraje. Na rozdíl od sobotního odpoledního startu se závodí již od 9 hodin. Rychlostní zkoušky Lobeč, Vinec a Staroměstská projedou závodníci dvakrát a první historici by měli být v cíli o půl druhé.

Spustit audio