V Libereckém kraji má vzniknout zákon, zakazující chemickou těžbu nerostných surovin

22. srpen 2012

Plány Ministerstva průmyslu a obchodu na obnovení těžby uranu na Českolipsku vyburcovalo odpůrce těžby k činům. Plánují prosadit zákon, který by zakázal chemickou těžbu nejen uranu, ale i zlata nebo břidlicového plynu. Chtějí tak zamezit drancování přírody a ohrožení zdrojů pitné vody.

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo novou koncepci surovinové politiky, ve které se mimo těžby uranu počítá i s využitím zásob hnědého uhlí za těžebními limity nebo otevření zlatých dolů. Uran je podle koncepce perspektivní surovina, jejíž ceny na světových trzích porostou. Odpůrci těžby se obávají, že vzhledem k tomu, že se uran nachází i pod Jizerskými horami a Krkonošemi, mohla by se těžební místa i nadále rozšiřovat.

Hlubinné vrty nejsou podle odborníků na těžbu možné, chemická těžba uranu je zase nebezpečná a může kontaminovat zdroje pitné vody. Už jen průzkum před těžbou v sedmdesátých letech způsobil na některých místech pokles hladiny spodní vody až o dvacet pět metrů.

U Stráže pod Ralskem se uran těžil do roku 1996 a tato oblast stále patří mezi ty s největší ekologickou zátěží v České republice. Sanace prostoru už stála miliardy. Podle odhadů má pokračovat ještě dalších třicet let a stát dalších třicet miliard korun.

Odpůrci těžby uranu dnes (22.8.) svým vystoupením v Liberci reagovali na koncepci surovinové politiky, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Vláda by se jí měla zabývat už koncem měsíce.

Spustit audio